– Nobels fredspris har alltid vært en vits, men nå er den redusert til et fullstendig politisk sirkus, uten noe av den verdighet som søsterprisene for naturvitenskap og akademiske prestasjoner fortsatt har, skriver Hongkong-avisen South China Morning Post , gjengitt av NRK.

Det er studentene Joshua Wong (21), Nathan Law (24) og Alex Chow (27) som er blitt nominert til prisen. De var alle med på å lede den såkalte paraplybevegelsen i Hongkong i 2014, da tusenvis av mennesker samlet seg i gatene med krav om mer demokrati. Demonstrasjonene pågikk i 79 dager, men bevegelsen vant ikke fram med sitt krav om reformer.

- En sørgelig redusert ære

Det er nyhetsredaktør Yonden Lhatoo som har skrevet teksten, og han karakteriserer dem som har nominert de tre som «Kina-hatende amerikanske politikere». Redaktøren er heller ikke nådig i sin kritikk av Norge:

– Til sjuende og sist er fredsprisen et politisk redskap for å spre den skandinaviske varianten av kulturimperialisme, en sørgelig redusert ære som et stort sett uviktig land med få eller ingen andre måter å gjøre seg globalt relevant på slår om seg med én gang i året.

Leder i Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, sier til statskanalen at det i et demokratisk samfunn er opp til hver og en å mene hva de vil om Nobelprisen.(Vilkår)

Stein Erik Hagen vil plante kunstig, lysende tre midt i Oslo
Kunstinstallasjonen er mer enn tre etasjer høy og har tusenvis av programmerbare LED-lys.
02:05
Publisert: