Theranos-gründer Elizabeth Holmes er tiltalt for grovt bedrageri i California og kan bli dømt til opptil 20 års fengsel. Påtalemyndigheten mener Holmes, som lenge var regnet som en av verdens mest suksessfulle gründere, bevisst førte investorer bak lyset. Hun nekter straffskyld.

I 2015 talte Theranos-gründer og konsernsjef Elizabeth Holmes på Women of the Year-prisutdelingen i New York. Nå sitter hun på tiltalebenken i California.
I 2015 talte Theranos-gründer og konsernsjef Elizabeth Holmes på Women of the Year-prisutdelingen i New York. Nå sitter hun på tiltalebenken i California. (Foto: Carlo Allegri/Reuters/NTB)

Theranos hevdet å revolusjonere blodtesting, men i etterkant har det vist seg at deres teknologi og maskinene basert på teknologien, ikke holdt mål.

Fredag var det Surekha Gangakhedkars, tidligere leder for en av Theranos testsystemer, tur til å innta vitneboksen. Hun fortalte om hvordan hun i 2013, etter åtte år i selskapet, sa opp fordi hun var redd for at en lansering av blodtestingsmaskiner hos apotekkjeden Walgreens ville gå dårlig.

Ifølge Bloomberg var Gangakhedkar allerede på det tidspunktet redd for at selskapet og de ansatte kunne pådra seg straffansvar. Derfor har hun inngått en immunitetsavtale med påtalemyndigheten før hun vitnet i retten.

Tok kopier

For å sikre seg tok Gangakhedkar kopier av enkelte dokumenter og korrespondanse før hun sluttet i selskapet, i tilfelle «ting skulle komme opp» senere. Gangakhedkar rapporterte til Holmes og hadde møter med henne flere ganger i uken. I vitneforklaringen knyttet hun sin tidligere sjef direkte til det tiltalen omhandler. Gjentatte ganger gjorde hun Holmes klar over feilene med Theranos' blodprøvemaskiner. Hennes påstander ble støttet av eposter som juryen fikk se. Hun fortalte også om press fra Holmes om å godkjenne blodprøveresultatene.

Elizabeth Holmes var bare 19 år da hun i 2003 hoppet av studiene ved Stanford-universitetet og grunnla legemiddelselskapet Theranos i Palo Alto, midt i Silicon Valley i California.

Kjernen i selskapet var en ny og revolusjonerende metode for blodprøver, maskinen «Edison», som med bare én liten dråpe blod skulle kunne diagnostisere de fleste kjente og farlige sykdommer. Holmes forklarte motivasjonen for å finne opp denne maskinen med sin egen sprøyteskrekk. Hun ble raskt genierklært som en farmasiens Steve Jobs, som hun for øvrig har beskrevet som sitt idol.

Holmes var på et tidspunkt også omtalt som USAs rikeste kvinnelige gründer, men i 2015 og de påfølgende årene raknet det meste etter en serie med kritiske artikler i Wall Street Journal.

Protester

Under Gangakhedkars vitnemål kom Holmes' forsvarsadvokat, Lance Wade, med stadige protester, noe som først og fremst bidro til enda mer intens stemning i rettssalen, ifølge Bloomberg. Da retten tok helg, var turen så vidt kommet til at Wade skulle gå i gang med sin utspørring av Gangakhedkar. Rettssaken fortsetter på tirsdag.

Rettsdokumenter gjengitt av blant andre CNBC viser at Holmes vil legge all skyld på Ramesh Balwani, hennes tidligere samboer. Påstand er at hun ble kontrollert av ham og misbrukt av ham gjennom en årrekke.

Pakistanskfødte Balwani, som er nesten 20 år eldre enn Holmes, var tidligere driftsdirektør i Theranos. Balwani og Holmes var samboere før Theranos kollapset, et forhold som ble holdt hemmelig for offentligheten. Balwani må stille for retten neste år for sin rolle i skandalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.