Utenriksministrene fra de ti landene i Organisasjonen av sørøstasiatiske land (ASEAN) uttrykker «alvorlig bekymring over økte spenninger på Koreahalvøya» etter Nord-Koreas nylige missiltester.

– Denne utviklingen er en alvorlig trussel for fred, sikkerhet og stabilitet i regionen, og i resten av verden, heter det i en uttalelse fra ministrene. De oppfordrer Nord-Korea til å «umiddelbart oppfylle sine forpliktelser i henhold til alle relevante resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd».

I uttalelsen gjentar ASEAN-landene sin oppfordring til å sikre en atomvåpenfri Koreahalvøya på fredelig vis, og ber om at det utvises selvbeherskelse og legges til rette for konstruktiv dialog for å redusere spenningene.

Sør-Korea åpner for møte

Sør-Korea holder døren på gløtt for samtaler med naboen i nord, i løpet av ASEAN-møtet.

– Dersom en mulighet faller seg naturlig, så burde vi snakke, sa Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha da hun landet i Manila, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Nord-Koreas utenriksminister Ri Hong-Yo deltar også på det utvidede møtet Organisasjonen av sørøstasiatiske land (ASEAN) holder på Filippinene. Hele 27 land møter, og nettopp Nord-Korea og landets rakettester er et av temaene som skal diskuteres.

Kang, som er Sør-Koreas første kvinnelige utenriksminister, sier at ethvert møte med Ri vil være en god anledning til å «overbringe vårt ønske om at Nord-Korea stopper sine provokasjoner og svarer positivt på våre nylige tilbud om samtaler med mål om å etablere et fredelig regime».

Sør-Korea foreslo i juli nye militære samtaler med nabolandet, men Nord-Korea besvarte ikke henvendelsen.

Lobbyvirksomhet fredag

Allerede dagen før møtet startet, holdt ministrene uplanlagte og uformelle samtaler sent fredag kveld.

Da kom Vietnam med forslag til endringer i et planlagt kommunike fra møtet. I et utkast nyhetsbyrået AFP har sett, ønsker Vietnam at ASEAN skal uttrykke alvorlig bekymring over «bygging» til havs, med referanse til Kinas konstruksjon av kunstige øyer i omstridte havområder i Sør-Kinahavet de siste årene.

Vietnam ønsker også at planlagte regler for oppførsel i havet skal være rettslige bindende, noe Kina har motsatt seg.

Under åpningsseremonien lørdag bekreftet Filippinenes utenriksminister Alan Peter Cayetano at det hadde vært tøffe debatter dagen før. Flere diplomatkilder sier det ikke er ventet at Vietnam vinner fram med forslagene til endringer, ifølge AFP.

USA og Nord-Korea

Søndag slutter også representanter for Kina, USA, Russland og Nord-Korea og andre asiatiske land seg til møtet.

Hele 27 land møter i dette utvidede forumet, og både USAs utenriksminister Rex Tillerson og Nord-Koreas utenriksminister Ri Yoong Ho vil komme til Manila. Det er ikke planlagt noen samtaler dem imellom under konferansen.

I tillegg til Nord-Korea, skal også den økende, islamske radikaliseringen i regionen tas opp.(Vilkår)