– Jeg tror landet ditt har fantastiske muligheter, sa USAs president Donald Trump da han møtte Nord-Koreas statsleder Kim Jong-un på luksushotellet Metropole Hotel i gamlebyen i Hanoi i Vietnam onsdag kveld.

Den nordkoreanske diktatoren, som Trump har karakterisert som en «god venn», svarte med å si at han håper toppmøtet vil gi resultater.

Flyr høyt

Tidligere på dagen overvar Trump undertegnelsen av kontrakter mellom flyselskapet VietJet og Boeing på kjøp av 110 passasjerfly med en kontraktsverdi på over 15 milliarder dollar.

Lavprisflyselskapet Bamboo satte inn en ordre på ti langdistansefly av typen Boeing 787.

Nguyen Thi Phuong Thao står bak lavprisflyselskapet VietJet, som har satt inn ordrer på over 370 fly hos Boeing og Airbus. Ordrer på 18 milliarder dollar ble satt inn hos amerikanske selskaper i Hanoi på onsdag.
Nguyen Thi Phuong Thao står bak lavprisflyselskapet VietJet, som har satt inn ordrer på over 370 fly hos Boeing og Airbus. Ordrer på 18 milliarder dollar ble satt inn hos amerikanske selskaper i Hanoi på onsdag. (Foto: Saul Loeb/AFP/NTB Scanpix)

– Vi setter veldig stor pris på at dere reduserer handelsunderskuddet vi har mot Vietnam, som var betydelig før jeg kom hit. Nå reduserer vi dette med de store ordrene som ble gjort i dag, sa Trump.

Bak ordren står den 49 år gamle kvinnen Nguyen Thi Phuong Thao. Hun er blitt en av Asias rikeste gründere etter at flyselskapet VietJet ble børsnotert i 2017. Selskapet har en ordre på 371 fly fra Boeing og Airbus med leveringer før 2025.

VietJet venter en passasjervekst på 24 prosent på innenlandske flyvninger i år og 44 prosent på internasjonale ruter – i hovedsak i Asia. I fjor hadde selskapet en omsetningsvekst på 24 prosent. I år er den budsjettert med 40 prosent omsetningsvekst.

Flokker til Vietnam

Vietnam er blitt en økonomisk suksesshistorie. Utenlandske investorer fra Sør-Korea, Taiwan, Japan og USA har valgt å legge deler av produksjonen til Vietnam – og ikke til Kina.

Frem til slutten av 1990-tallet var landet utstøtt og isolert, ikke bare på grunn av vestlige økonomiske sanksjoner, men også fra Kina, Japan og nabolandene i Sørøst-Asia.

«For 30 år siden var Vietnam i samme situasjon som Nord-Korea – kanskje verre», skriver analytiker Trinh Le hos den australske tenketanken Lowy Institute i en ny rapport i forbindelse med toppmøtet.

Sanksjonene mot Vietnam ble gradvis fjernet – parallelt med det ble gjennomført reformer og tettere samarbeid med internasjonale partnere.

– Bedre enn sanksjoner

Det er denne modellen eksperter og USA tror kan la seg kopiere for Nord-Korea.

Trump sa det «blomstrer i Vietnam som få andre steder på jorden».

– Nord-Korea vil være likedan – og det veldig fort – med atomnedrustning.

USA er blitt Vietnams tredje største handelspartner. Vietnam hadde et handelsoverskudd med USA på 34,8 milliarder dollar i 2018 – nesten ti prosent høyere enn i 2017.

«Økonomiske bånd er en mer effektiv måte å løse konflikter på enn sanksjoner», ifølge analytiker Le hos Lowy Institute.

Den økonomiske veksten i Vietnam har vært på over seks prosent i mange år; de siste to årene har den vært høyere enn Kinas.

«Et mer velstående Nord-Korea vil være det beste scenarioet for fredsprosessen på den koreanske halvøyen. Det er alltid vanskeligere å forhandle med noen som ikke har noe å tape», konkluderer Le.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Toyota har redesignet storselgeren Rav 4. Og nå ligner den litt på en konkurrent: – Og det er jo tøft!
Testet: Femte generasjon Toyota Rav 4. - Jeg skjønner mange kommer til å kjøpe denne
02:46
Publisert: