Kim Jong-un ble oppfattet som langt mer forsonende i nyttårstalen han holdt. Han tok initiativ til dialog med Sør-Korea og foreslo også at Nord-Korea kan sende en delegasjon til vinter-OL, som starter i Sør-Korea om vel en måned. Utspillet er blitt positivt mottatt i Sør-Korea.

– Jeg har også atomknapp

Kim erklærte også at landet er en atommakt og kom med trusler mot USA.

– Hele USA er innen rekkevidde for våre kjernefysiske våpen og knappen for å utløse dem er alltid på mitt skrivebord. Det er ingen trussel, sånn er virkeligheten, sa Kim.

Han la til at landet har startet masseproduksjon av atomvåpen og missiler.

– Dermed kan USA aldri starte en krig mot Nord-Korea, sa den nordkoreanske lederen.

Natt til onsdag slo USAs president hardt tilbake på sin private Twitter-konto og Facebook.

«Nord-Koreas leder Kim Jong-un sa nettopp at «atomvåpenknappen alltid er tilgjengelig på skrivebordet». Kan noen fra hans utsultede og utarmede regime fortelle ham at jeg også har en atomknapp, men den er mye større og kraftigere enn hans, og min knapp virker», skrev Trump.

På tirsdag sa Trump at de økonomiske sanksjonene mot Nord-Korea virker.

«Sanksjoner og andre tiltak begynner å ha en innvirkning på Nord-Korea. Soldater rømmer til Sør-Korea. Nå ønsker rakettmannen for første gang å starte en dialog med Sør-Korea. Kanskje er det gode nyheter. Vi får se», skrev Trump på Twitter på tirsdag.

Frykter kald krig

Geopolitiske eksperter frykter alvorlige hendelser i år.

– Hvis Trump foretar seg noe overfor Nord-Korea vil det sannsynligvis føre til en kald krig mellom USA og Kina, sier direktør David Roche hos Independent Strategy til CNBC.

Han mener dette ikke bare vil ha konsekvenser for USA og Kina, men for handel og investeringer for hele verdensøkonomien.

Han tror at USA enten vil plassere ut missiler i stillehavsregionen som peker mot Nord-Korea eller at de vil forsøke å fjerne Kim Jong-un med et angrep.

– Begge disse scenarioene vil undergrave Kinas innflytelse. Konsekvensene fra dette vil bli handelskomplikasjoner og kald krig. Det, tror jeg, vil være den viktigste geopolitiske spådommen jeg vil komme med for 2018, sier den erfarne globale strategen.

Trumps nye mediepris

Etter å ha holdt en lav profil på Twitter i jul- og nyttårshelgen har Trump kommet med en rekke utspill det siste døgnet etter han kom tilbake til Washington, D.C.

Trump har oppfordret justisdepartementet om å tiltale og fengsle Hillary Clintons tidligere valgkamprådgiver Huma Abedin og tidligere FBI-sjef James B. Comey.

Han har truet med å stanse utbetalingen av økonomisk støtte til Palestina, oppfordret til nye demonstrasjoner i Iran og tok æren for at det ikke var større flyulykker i 2017.

Han har også tatt seg tid til å angripe medieorganisasjoner og vil på mandag dele ut en pris for den mest uærlige og korrupte medieorganisasjonen.(Vilkår)

Solberg: – Vi har et godt grunnlag
- Vi vet ikke om vi blir enige, men vi har et godt grunnlag, sa statsminister Erna Solberg like før regjeringsforhandlingene startet på Jeløya i Moss tirsdag.
11:29
Publisert: