– Det mange har vært bekymret over fra før Trump ble valg, er hvordan han vil håndtere en internasjonal krisesituasjon som involverer atomvåpen. Nord-Korea-konflikten er en sånn type trusselsituasjon, sier doktorgradsstipendiat Ketil Raknes ved Høyskolen Kristiania.

Raknes har bakgrunn som statssekretær, seniorrådgiver i Burson-Marsteller og Morgenbladet-korrespondent i USA.

Siden Trumps første tale i FN tirsdag, har lederne i de to landene, som er i en tilspisset konflikt etter Nord-Koreas prøveskytinger denne måneden, vært i en direkte krangel med hverandre.

Trump truet i FN med «total utslettelse» av Nord-Korea dersom Kim Jong-un viser tegn på å gå til angrep på USA.

– Rakettmann på selvmordstokt

I løpet av talen kalte Trump Kim for «rakettmann» istedenfor å bruke hans fulle navn, og la til at Kim var på «selvmordstokt».

Doktorgradsstipendiat Ketil Raknes ved Høyskolen Kristiania.
Doktorgradsstipendiat Ketil Raknes ved Høyskolen Kristiania. (Foto: Aleksander Nordahl)

Det fikk Kim til å ta igjen med samme mynt. Nordkoreanske aviser siterte lederen på at Trump er en «kjeltring og en gangster som liker å leke med ild», sa Kim Jong-un til de statseide avisene.

Kim fortsatte med å si at «handling er det beste virkemiddelet for å få en hørselssvekket, senil gammel gubbe med sviktende mentale ferdigheter til å skjønne budskapet. Vi vil svare med ild».

– Så kan man spørre seg om hva dette betyr, og om retorikk og faktiske handlinger ligger langt fra hverandre. Men hva som skjer når Trump møter en motstander som er like retorisk utagerende som seg selv, som det nordkoreanske regime, er uvisst, sier Raknes.

Han frykter at Trump og Kim nå legger opp til et retorisk spill uten at noen har planer om å vike.

– Det Trump og Kim driver med er som når to biler som kjører mot hverandre der den som svinger sist unna vinner. Det minker handlingsrommet, tror Raknes.

Fløy nære Nord-Korea

Lørdag fløy amerikanske bombefly lenger nord enn man tidligere har gjort i dette århundret i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea.

Det skjedde like før den nordkoreanske utenriksministeren Ri Yong-ho gikk til nok et nordkoreansk angrep mot Trump, denne gangen fra talerstolen i hovedforsamlingen i FN.

– Ingen andre enn Trump selv er på et selvmordsoppdrag, sa Ri, ifølge NTB.

Videre sa han, ifølge NTB, at den amerikanske presidenten er en «mentalt forstyrret person full av stormannsgalskap». Han la også skylden for at Nord-Korea produserer atomvåpen på USA.

Natt til søndag norsk tid svarte Trump slik på Twitter:

– Hørte nettopp utenriksministeren til Nord-Korea snakke i FN. Hvis han gjentar meningene til den lille rakettmannen, kommer de ikke til å bli værende mye lenger!

Raknes påpeker at den amerikanske presidenten har ganske stort handlingsrom i akutte kriser.

– Men mange er usikre på hva Trump vil gjøre i en presset situasjon, spesielt med tanke på at Trumps Twitter-feed og nordkoreansk, statlig tv fører en retorikk som passer hverandre – begge er like langt ute av virkeligheten, sier Raknes.(Vilkår)