Ifølge Abe ble de fire rakettene avfyrt nesten samtidig klokka 7.36 mandag morgen, og tre av dem landet i havområde kontrollert av Japan. Det har bare skjedd én gang tidligere, og Japan ser på utskytingen er en alvorlig trussel.

– Dette viser tydelig at Nord-Korea er gått inn i en ny trusselfase, sa Abe til den japanske nasjonalforsamlingen mandag.

– Gjentatte utskytninger fra Nord-Korea er alvorlige, provoserende handlinger med hensyn til sikkerhet og bryter klart resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd. Vi kan aldri tolerere dette.

Hastemøte

Rakettene skal ha hatt en rekkevidde på 1.000 kilometer, og det er dermed ikke snakk om interkontinentale missiler. De ble avfyrt fra området Tongchang-ri i provinsen Nord Pyongan, ifølge de sørkoreanske myndighetene. Fungerende president Hwang Kyo-ahn innkalte mandag til hastemøte i det nasjonale sikkerhetsrådet i Sør-Korea. Eksperter fra USA og Sør-Korea analyserer alle data for å kartlegge alle detaljer rundt missilene.

Sør-Korea mener rakettesten mandag er en reaksjon på at Sør-Korea og USA begynte en større militærøvelse i forrige uke. Nord-Korea har omtalt dette som invasjonsøvelser. USA og Sør-Korea kaller det forsvarsøvelser, og disse skal pågå frem til april.

– Nå som de amerikanske imperialistene og de sørkoreanske marionettstyrkene igjen har igangsatt atomkrigsøvelser mot Nord-Korea på vår dørterskel vil vår hær svare med de tøffeste reaksjoner, uttalte en talsperson for Nord-Korea til nyhetsbyrået KCNA før de siste utskytningene.

Fordømt

Avfyringen av missilene føyer seg inn rekken av flere testoppskytninger de siste månedene fra Nord-Koreas side. Det er under en måned siden FNs sikkerhetsråd enstemmig fordømte Nord-Koreas prøveoppskyting av en mellomdistanserakett. Også Kina, Nord-Koreas nære allierte, stemte for resolusjonen.

Nord-Korea virker ikke veldig påvirket av reaksjoner fra FN og har gang på gang gjort narr av seks vedtak fra Sikkerhetsrådet som har krevd umiddelbar stopp i missil- og rakettoppskytningen landet har gjennomført.

USAs president Donald Trump har omtalt Nord-Korea som «et stort, stort problem, og vi kommer til å håndtere det svært strengt».

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.