Nord-Korea har avfyrt raketter – både fra land og fra ubåter nesten daglig. Det karakteriseres som en alvorlig eskalering.

– De nordkoreanske truslene er svært alvorlige, sier fungerende pressetalsperson Moon Hong-sik i det sørkoreanske forsvarsdepartementet.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un hadde tilsyn med det som skal ha vært en vellykket testing av to langtrekkende kryssermissiler natt til torsdag. USA, Japan og Sør-Korea mener det er økt fare for at Nord-Korea vil teste atomvåpen om kort tid.
Nord-Koreas diktator Kim Jong-un hadde tilsyn med det som skal ha vært en vellykket testing av to langtrekkende kryssermissiler natt til torsdag. USA, Japan og Sør-Korea mener det er økt fare for at Nord-Korea vil teste atomvåpen om kort tid. (Foto: Korean Central News Agency/AP/NTB)

I 2020 og 2021 foretok Nord-Korea under ti prøveoppskytinger. Hittil i år er det bekreftet nærmere 50 oppskytinger fra hele arsenalet av raketter og missiler – en ny rekord.

«Disse er ment å øke kampeffektivteten for kryssermissiler som er utplassert av folkehæren for bruk til taktiske, kjernefysiske våpen», skriver det statlige nyhetsbyrået Korea Central News Agency (KCNA) på torsdag.

– Truer hele verden

Spenningen i regionen er svært høy. Japan, Sør-Korea og USA er tilsvarende bekymret.

– Nord-Korea har konsekvent fremmet utviklingen av kjernefysiske våpen. De truer nå ikke bare Sør-Korea, men hele verden. De vil ikke oppnå noe gjennom atomvåpen, sa Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol denne uken.

Et forsøk på å styrke de eksisterende FN-sanksjonene mot landet er blitt blokkert av Kina og Russland. Eksperter mener Nord-Korea forbereder seg på å foreta en ny atomvåpensprengning om kort tid.

– For å kunne masseprodusere taktiske våpen trenger Kim Jong-un den syvende atomprøvesprengningen. Formålet er å lage kraftige atomvåpen, men med mindre stridshoder. Jeg mener Nord-Korea har lykkes med å miniatyrisere alle tilgjengelige stridshoder slik at de kan monteres på missiler, sier den tidligere sørkoreanske generalen Moon Seong-Mook, som leder tenketanken Korea Research Institute for National Strategy, til Bloomberg.

Taktiske kjernevåpen har langt mindre sprengkraft enn de langt kraftigere, strategiske atomvåpnene som ble utviklet under den kalde krigen. Sprengkraften varierer mellom ett kilotonn og opp mot 100 kilotonn. Hiroshima-bomben hadde en sprengkraft på 15 kilotonn.

Nord-Korea foretok den første atomprøvesprengningen i 2005 og den siste i 2017. Landet er det eneste i verden som har foretatt atomprøvesprengninger i dette århundret.

– Nord-Korea har ikke definert hva de mener er taktiske, kjernefysiske våpen, eller et taktisk oppdrag. Men vi begynner å se et bilde som tyder på at de kan være villig til å bruke kjernefysiske våpen tidlig og at det kan bli definert som en taktisk kraft, sier sikkerhetsanalytiker Ankit Panda, som er forsker tilknyttet Carnegie Endowment for International Peace, til nyhetsbyrået AFP.

Kryptovalutasupermakt

Hackergrupper basert i landet har stjålet kryptovaluta verdt flere milliarder dollar. Dette brukes til å finansiere atomvåpenprogrammet.

– Krypto er uten tvil viktig for Nord-Korea. Uavhengig av hvordan en ser på dette, er de en kryptovalutasupermakt, sier Nick Carlsen, som er tidligere ekspert på Nord-Korea hos FBI, og jobber for kryptosikkerhetsfirmaet TRM Labs, til CNET.

Ifølge Chainalysys stjal nordkoreanske hackere kryptovaluta verdt 840 millioner dollar i årets fem første måneder. Dette er over 200 millioner dollar mer enn hva de klarte å få i 2020 og 2021 til sammen.

Japan ønsker evaluering

Det er ikke bare Sør-Korea som er bekymret. Forholdet mellom Japan og nabolandet Russland har nesten kollapset i 2022 etter den russiske krigføringen i Ukraina. Japan er i ferd med å revurdere hele forsvarsstrategien.

Nord-Korea avfyrte nylig et missil som fløy over Japan. Innbyggere ble beordret ned i tilfluktsrom.

– Vi må foreta en grundig evaluering for å se om Japans forsvarsevne er tilstrekkelig eller ikke. Vi må være fullt forberedt til å kunne svare på ethvert mulig scenario i Øst-Asia for å beskytte liv og levebrød til vårt folk, sier statsminister Fumio Kishida i et lengre intervju med Financial Times denne uken.

Han nektet å svare på hvordan Japan ville svare på en eventuell kinesisk invasjon av Taiwan, noe mange sikkerhetseksperter mener er mer sannsynlig nå.

– Jeg mener at sikkerhetssituasjonen i Asia er uadskillelig fra den i Europa. Som det eneste medlemmet fra Asia i G7-landene jobber vi sammen med G7, så vel som mange andre land, for å innføre tøffe sanksjoner mot Russland og fortsetter å støtte Ukraina. Jeg håper det vil sende en klar melding til Øst-Asia, og spesielt til Kina, sier Kishida.

Kina gikk forbi Japan for første gang i forsvarsutgifter i 2001. I 2021 brukte Kina 293 milliarder dollar mot 54,1 milliarder dollar for Japan, ifølge Stockholm International Peace Research Institute.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.