Kim Jong-un svarte torsdag for første gang på et spørsmål fra en utenlandsk journalist. Han og Donald Trump ga noen korte kommentarer før toppmøtet fortsatte.

Den nordkoreanske lederen fikk spørsmål om hvordan han så på den andre og siste dagen av toppmøtet i den vietnamesiske hovedstaden Hanoi.

– Det er for tidlig å si. Jeg vil ikke komme med spådommer. Men instinktivt føler jeg at det vil lede til et godt resultat, lød svaret.

Ingen svar i Singapore

Verken spørsmålet eller svaret er særlig oppsiktsvekkende på et møte for toppolitikere, men den korte sekvensen skiller seg likevel ut. Spørsmålet kom fra en reporter som tilhører presselosjen i Det hvite hus, og det skal være første gang Kim besvarer et spørsmål fra en utenlandsk journalist.

Sør-Koreas gjenforeningsdepartement kunne ikke bekrefte at statslederen i nord aldri har svart på spørsmål fra en utenlandsk journalist. Samtidig har han knapt hatt muligheten før, og det er ingen kjente anledninger hvor han faktisk har gjort det.

Da Trump og Kim møttes i Singapore i fjor, ignorerte sistnevnte spørsmålene som ble ropt til ham, og i møtene han har hatt med presidentene i Sør-Korea og Kina har det ikke vært anledninger for pressen til å stille spørsmål.

«Inderlig og dyp meningsutveksling»

Statlige medier i Nord-Korea skriver om «inderlig og dyp meningsutveksling» da Kim Jong-un og Donald Trump møttes til middag onsdag.

Onsdag innledet de to lederne toppmøtet i Hanoi med et møte på tomannshånd fulgt av en middag der også nære rådgivere deltok. Rekecocktail med thousand island, biff og sjokoladekake med is sto på menyen på Metropole Hotel i den vietnamesiske hovedstaden.

Ifølge nordkoreanske medier feiret Kim og Trump fremgangen i det bilaterale forholdet siden forrige toppmøte, som ble holdt i Singapore sist sommer.

De to skal også ha diskutert hvordan de kan oppnå «omfattende og epokegjørende resultater» mens de er i Vietnam.

Torsdag fortsetter møtet, der et hovedtema er den fastlåste situasjonen rundt Nord-Koreas atomvåpenprogram. Etter planen skal det også komme en felles erklæring i løpet av møtet.

Trump: – Jeg har ikke hastverk med en atomavtale

USAs president Donald Trump sier ved innledningen til andre dag av toppmøtet med Kim Jong-un at han ikke har hastverk med å få på plass en atomavtale.

Torsdag formiddag tok de to lederne fatt på andre og siste dag av toppmøtet i den vietnamesiske hovedstaden Hanoi.

På vei inn til møtet sa altså Trump at han ikke har hastverk med å komme fram til en atomavtale. Han vektla også det gode forholdet til den nordkoreanske lederen.

– Jeg mener det er viktig at det er et sterkt forhold. Når du har et godt forhold, kan det skje mye bra.

Samtidig er kjernefysisk nedrustning på Koreahalvøya det viktigste temaet for møtet, som er det andre mellom Kim og Trump. Mens den amerikanske presidenten har sagt at han vil at Nord-Korea skal kvitte seg med hele sitt atomprogram, har hans egne etterretningstjenester påpekt at det er lite trolig at det vil skje.

Kim selv sier han «vil gjøre sitt beste for å komme fram til et bra resultat» i atomsamtalene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kim Jong-un-kloning: Sliter bare med en ting – å holde tritt med vektøkningen til den virkelige diktatoren
01:16
Publisert: