Nord-Koreas diktator Kim Jong-un landet i hovedstaden Pyongyang i morgentimene på onsdag etter toppmøtet i Singapore med USAs president Donald Trump. Med i bagasjen hadde han også en ny Ipad som han fikk fra Trump med en video som skal vise hvordan Nord-Korea kan moderniseres.

Trump viste frem videoen, som er som en filmtrailer, da de to møttes i på Sentosa i Singapore tirsdag for å vise hvilke muligheter landet har hvis de kvitter seg med atomvåpenprogrammet og blir en del av det internasjonale samfunnet.

Rapporter fra Nord-Korea de siste ukene viser at Kina og Russland har lempet på de økonomiske sanksjonene. Drivstoffprisene har falt, noe som tyder på at landet har fått tilgang til raffinerte produkter fra Kina.

«En fantastisk mulighet»

Investeringsguruen Mark Mobius var blant de første fondsforvalterne som tok fremvoksende aksjemarkeder på alvor på 1970-tallet.

Han er en gammel ringrev som lokket investorer til Thailand, Indonesia, Sør-Korea, Taiwan og Filippinene da landene var styrt av diktatorer eller underlagt unntakstilstand.

Investor Mark Mobius var tidlig ute i fremvoksende aksjemarkeder på 1970-tallet.
Investor Mark Mobius var tidlig ute i fremvoksende aksjemarkeder på 1970-tallet. (Foto: Justin Chin/Bloomberg)

Mobius har vært arbeidende styreformann i fondsgiganten Templeton Emerging Markets Group, hvor han overså investeringer på rundt 40 milliarder dollar i fremvoksende markeder.

Han har etablert et eget selskap nå og har stor tro på Nord-Korea hvis avtalen som ble inngått gjennomføres og sanksjonene fjernes.

– Dette er en fantastisk mulighet, sier han i et intervju med CNBC.

Han tror at Kina, Sør-Korea og Russland vil være interessert i å investere i infrastruktur for å kunne bygge et jernbanenettverk som knytter sammen landene.

– Det betyr et mye større marked. Det mest spennende for meg er å bygge en bro mellom Sør-Korea, Kina og Russland, sier han.

Som Sør-Korea

Nord-Koreas tre naboland står for 23 prosent av den globale verdiskapingen. I tillegg kommer Japan, som ligger like øst for Nord-Korea.

Sør-Korea er blitt et av Asias rikeste land på et par generasjoner. Han tror ikke det vil ta lang tid for Nord-Korea å kunne følge etter, hvis det tilrettelegges for det.

– Jeg tror Nord-Korea kan kunne hente inn forspranget Sør-Korea har raskt – med hjelp fra Sør-Korea. Utdannelsessystemet er ganske bra i Nord-Korea. Bare se hva de har utviklet. Atomvåpenprogrammet er en prestasjon, sier han.

Vietnam som forbilde

Nord-Korea har sannsynligvis store mineralressurser. Landet har eksportert kull til Kina, men elendig infrastruktur har gjort det vanskelig å få transportert mineralene ut fra isolerte områder.

Ifølge North Korea Resources Institute i Seoul kan Nord-Korea bli en betydelig eksportør av magnesitt, sink, jernmalm, wolfram og mer sjeldne mineraler som elektronikkindustrien jakter på.

– Nord-Koreas naturressurser, geografiske beliggenhet og lave lønnskostnader gjør at det er rikelig med potensial for økonomien. En åpning av Nord-Korea vil skje sakte og gradvis, sier senior Asia-økonom Gareth Leather hos Capital Economics, ifølge en analyse.

Han trekker paralleller til Vietnam, som var en lukket økonomi frem til 1990-tallet og er blitt en av Asias raskest voksende økonomier med samme styresett som tidligere med kommunistledelsen ved roret.

– Kim Jong-un har selv sagt at Vietnam er en potensiell modell som Nord-Korea kan følge, påpeker Leather.(Vilkår)

Eierskapskonferansen 2018 om Donald Trump og Kim Jong-un
Eierskapskonferansen på Sentralen.
02:08 Min
Publisert: