Tre timer etter at en sørkoreansk delegasjon landet i Nord-Korea på mandag ettermiddag inviterte Kim Jong-un uventet opp på en velkomstmiddag sammen med sin kone og yngre søster. Måltidet varte i over fire timer.

Besøket er blitt bredt omtalt i nordkoreanske medier og blir sett på som et symbolsk gjennombrudd i forholdet mellom de to landene, som ikke undertegnet kun undertegnet en våpenhvileavtale på slutten av Korea-krigen i 1953.

«Han hadde en åpenhjertig samtale med regjeringsdelegasjonen fra sør om problemene som har oppstått i forsøket på å bedre nord-sør-forholdet og sikre fred og stabilitet på halvøya», skriver det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA på tirsdag.

– Jeg har et ønske om å skrive et nytt kapittel i den koreanske historien om å få til en gjenforening, sa Kim.

Toppmøte – med forbehold

Den sørkoreanske regjeringen er forsiktige optimister og har mottatt en invitasjon om et toppmøte mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in.

– Vi vil overlevere president Moons budskap om at det er et ønske om å gjøre den koreanske halvøyen atomvåpenfritt og dermed oppnå målet om permanent fred. Vi ønsker å utvikle samtalene videre og bedre relasjoner, basert på hva som ble gjort mulig under vinter-OL, sier Chung Eui-yong, som leder den sørkoreanske delegasjonen, til Korea Times.

President Moon har akseptert en tidligere invitasjon som ble levert under vinter-OL i februar – med reservasjoner. Han er åpen til å møte den nordkoreanske lederen, men ønsker at et slikt møte også skal gi konkrete resultater.

Splittelse

Eksperter har advart om at den nordkoreanske invitten kan være et forsøk på å skape en splittelse mellom Sør-Korea og USA.

– Dette dreier seg til slutt om ett spørsmål: kan Seoul og Washington klare å stå samlet når de skal forsøke å engasjere Pyongyang? Kim prøver å lokke den sørkoreanske presidenten med dypere engasjement og et toppmøte, sier direktør for Asia-programmet ved Woodrow Wilson International Center for Scholars til Wall Street Journal.

Nordkoreanske medier har langet ut mot USA igjen denne uken – parallelt med delegasjonsbesøket.

«Vi ser på de nye amerikanske sanksjonene som en krigserklæring. Dette er en uakseptabel handling – ment for å krenke vår suverenitet og utslette oss, retten til å overlevere og rett til utvikling», skriver Rodong Sinmun i en lederartikkel.

Det er blitt stanset en rekke skip de siste ukene som har forsøkt å bringe forsyninger til Nord-Korea. Dette er i tråd med FN-sanksjonene, men Nord-Korea ser på dette som en fiendtlig handling.

«Hvis USA og lakeiene bryter vår suverenitet gjennom en marineblokade eller stanse tilgangen til produkter vil de bli møtt med tilsvarende handlinger», skriver avisen.

Den sørkoreanske delegasjonen skal en snartur innom hjemlandet for å rapportere, før de fortsetter til USA for å orientere Trump-administrasjonen senere denne uken.(Vilkår)

-De er vår tids veversker
Forfatter og økonom Kathrine Aspaas tror Industri 4.0 endrer mye til det bedre. Men en yrkesgruppe tror hun forsvinner
01:10
Publisert: