Etter over to døgn på et tog gjennom Kina ankom den nordkoreanske delegasjonen den vietnamesiske grensen tirsdag morgen. Kim Jong-un fortsatt til hovedstaden Hanoi i en bilkortesje med et stort sikkerhetsoppbud med stengte veier.

– Vil sette rekorder

«Air Force One» er på vei over Stillehavet fra USA med president Donald Trump om bord. Før han forlot den amerikanske hovedstaden sa han at han har store forventninger til møtet med «min venn Kim».

Kim Jong-un-kloning: Sliter bare med en ting – å holde tritt med vektøkningen til den virkelige diktatoren
01:16
Publisert:

– Jeg tror vi vil få et fantastisk toppmøte. Vi ønsker kjernefysisk nedrustning. Jeg tror Kim vil få fart på den nordkoreanske økonomien og sette mange rekorder, sa Trump til journalister.

Det er nesten ni måneder siden de to hadde det første toppmøtet i Singapore. Det ble formulert en vag avtale mellom de to landene, men det ble ikke sagt konkrete mål. Trump har argumentert for at dette var nok da Nord-Korea ikke har foretatt nye oppskytinger av raketter eller foretatt atomprøvesprengninger.

Forventningene til at toppmøtet blir en suksess er lave hos eksperter.

– Alt som trengs er at Kim gir inntrykk av at han vil nedruste og at Trump gir inntrykk av at han tror på ham, sier førsteamanuensis Vipin Narang ved Massachusetts Institute of Technology til Voice of America.

Det er frykt for at Trump vil forhandle direkte med Kim uten å lytte til rådgivere. Han har tidligere sagt han ønsker å redusere amerikanske styrker som er plassert langs grensen mellom de to koreanske landene. Dette er noe Sør-Korea mener er altfor tidlig.

Ser mot Vietnam

Kim Jong-un vil avlegge et offisielt besøk i Vietnam og sannsynligvis besøke flere industriområder og fabrikker. En nordkoreansk delegasjon besøkte Bac Ninh i forrige uke, hvor sørkoreanske Samsung har bygget en av verdens største smarttelefonfabrikker.

USA og Vietnam er nære allierte – til tross for at landet er styrt av kommunistpartiet.

– Av de landene som er blitt markedsøkonomier er Vietnam-modellen den som er den nærmeste til Nord-Korea. De omstrukturerte økonomien, løste problemene de hadde med USA på en måte som gjorde at det politiske regimet overlevde, sier professor Byung-Yeon Kim til Wall Street Journal.

Vietnam er blitt en økonomisk stormakt i Sørøst-Asia siden landet startet reformarbeidet på 1990-tallet og normaliserte forholdet til vestlige land. Den bilaterale handelen mellom Vietnam og Sør-Korea var på 62,6 milliarder dollar i 2018.

– Vietnam er klar til å dele våre erfaringer i oppbyggingen, samfunnsøkonomiske utviklingen og internasjonale relasjoner med Nord-Korea, sa Vietnams utenriksminister Pham Binh Minh i helgen.

Bruttonasjonalprodukt per innbygger i Vietnam har steget fra 420 dollar i 2002 til 2340 dollar i 2017. Den årlige økonomiske veksten ligger på rundt syv prosent. På 15 år har eksporten økt fra 16 milliarder dollar til 214 milliarder dollar i 2017.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Etter 54 år kunne Karl Lagerfeld fremdeles gjenskape i detalj hva han hadde på seg første dag
Se motehusets hyllest til moteikonet.
01:41
Publisert: