Årsaken til den lave matproduksjonen er naturkatastrofer kombinert med ineffektivt jordbruk og mangel på landarealer til å produsere mat, sier FN i en uttalelse onsdag.

I fjor ble det produsert 4,95 millioner tonn mat i landet, noe som er en nedgang på 500.000 tonn fra 2017. Det er ifølge FN-representanten i Nord-Korea, Tapan Mishra, det laveste på over et tiår.

– Dette har resultert i betydelig matmangel, sier Mishra. Tallene kommer fra en FN-rapport som vurderer landets behov for 2019.

10,9 millioner trenger mathjelp

Det lukkede landet har en svak økonomi og har lenge hatt store problemer med å skaffe mat til innbyggerne. I fjor var FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock på besøk i landet og sa i ettertid at han så «klare bevis» på nøden i Nord-Korea.

Lavere matproduksjonen har ført til at antallet mennesker som trenger mathjelp, har økt. 10,9 millioner nordkoreanere har behov for humanitær bistand, noe som er 600.000 flere personer enn året før, ifølge FN. Det tilsvarer rundt 43 prosent av befolkningen.

Kutter hjelp

Mens tallet på mennesker som trenger hjelp stiger, har FN vært nødt til å kutte målet for hvor mange de kan hjelpe fra 6 millioner til 3,8 millioner. Årsaken er pengemangel.

Ifølge Mishra er bistanden til Nord-Korea «en av de lavest finansierte på jorden». Han sier sanksjoner har skapt utilsiktede forsinkelser og utfordringer for humanitære programmer, selv om slik bistand er unntatt FNs sanksjoner mot landet.

Forrige måned sendte Nord-Korea en uttalelse til FN om at de trolig kommer til å produsere 1,4 millioner tonn mindre mat i 2019 sammenlignet med i fjor.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne norske sporten går som en farsott i utlandet. Men hva skal den hete på engelsk?
02:37
Publisert: