I en serie av twittermeldinger søndag harselerte Donald Trump nok en gang med Nord-Korea og landets leder Kim Jong-un, som han fortsetter å kalle «Little Rocket Man».

Mer overraskende var at han undergraver utenriksminister Rex Tillersons forsøk på å nå en diplomatisk løsning på den årelange konflikten.

– Jeg har sagt til Rex Tillerson, vår fantastiske utenriksminister, at han kaster bort tiden sin ved å forhandle med Little Rocket Man, skrev Trump i en tweet, før han la til:

– Spar kreftene, Rex! Vi skal gjøre det som må gjøres.

Dagen før hadde Tillerson for første gang sagt at Trump-administrasjonen var i direkte kontakt med Nord-Korea for å roe ned spenningene mellom landene.

Det politiske nettstedet Axios' reporter Jonathan Swan, som er kjent for å ha gode kilder på innsiden av Det hvite hus, siterer en noe bisarr samtale under et møte i september.

– Det er ikke sånn du forhandler

I et møte i forrige måned skal Trump ha gitt sin handelsrepresentant Robert Lighthizer en krystallklar leksjon i hvordan man skal forhandle med Sør-Korea om tilstanden i Nord-Korea.

Trump har ønsket at Sør-Korea skal avstå fra handelssamarbeid med Nord-Korea og har truet med å trekke seg fra samarbeid med landet om det ikke følger opp. Midt oppe i samtaler om hvorvidt USA skal trekke seg eller ei, skal Trump ha gitt Lighthizer klar beskjed:

– Du får 30 dager, og hvis du ikke får et ja, så trekker jeg oss ut, sa Trump til Lighthizer, hvorpå han responderte:

– Ok, vi gir koreanerne beskjed om at de har 30 dager.

– Nei, nei, nei, svarte Trump, og fortsatte: – Det er ikke sånn du forhandler. Du forteller dem ikke at de har 30 dager. Fortell dem at denne karen er så gæren at han kan trekke seg ut når som helst.

– Det er det du forteller dem når som helst. Og forresten, det kan være jeg gjør det. Dere må forstå at det kan hende. Du forteller dem ikke 30 dager. Bruker de 30 dager, kommer de til å strekke det ut. Fortell dem at hvis de ikke gir oss et ja nå, så kommer denne gærne karen å trekke seg ut av avtalen, skal Trump ha sagt.

«Ser det som en fordel»

Ifølge Axios skal Trump se på stempelet som en gal mann som en fordel. Etter å ha lagt seg ut med Tillersons diplomatiske bestrebelser, fyrte presidenten av en siste tweet om Nord-Korea på søndag.

– Det har ikke hjulpet å være snill mot rakettmannen de siste 25 årene. Hvorfor skal det hjelpe nå. Clinton mislyktes, Bush mislyktes og Obama mislyktes. Jeg vil ikke mislykkes, skrev han.

Trump, som flere ganger har antydet at den eneste løsningen på konflikten er ved våpenmakt, går dermed også hardt ut mot USAs forsvarssjef Joseph Dunford som forrige tirsdag sa at militæret støtter det økonomiske og diplomatiske presset som departementet legger på Nord-Korea.(Vilkår)

Tjøme er en magnet på finanseliten. Det ble det bråk av.
I sommer er forholdet mellom en arkitekt og kommunens byggesaksbehandlere blitt gransket.
01:31
Publisert: