Onsdag kveld rullet det pansrede toget til Kim Jong-un inn på jernbanestasjonen i den østrussiske byen Vladivostok. På torsdag møter Kim president Vladimir Putin for første gang. Dette kommer to måneder etter det mislykkede toppmøtet med president Donald Trump i Vietnam.

Positiv utvikling

Sovjetunionen var frem til 1990-tallet en viktig støttespiller til Nord-Korea. Etter slutten på den kalde krigen ble forholdet mellom de to landene kjøligere. Kina har overtatt rollen som Nord-Koreas viktigste allierte. Heller ikke det forholdet går på skinner.

– Vi er innstilt på å forsøke å få til en politisk og diplomatisk løsning på atomspørsmålet under toppmøtet. Russland er innstilt på å gjøre alt for å styrke forholdet og skape en positiv utvikling, sier Putins politiske rådgiver Jurij Usjakov til det russiske nyhetsbyrået TASS.

Den nordkoreanske lederen har hatt fire møter med den kinesiske ledelsen det siste året og to toppmøter med USAs president Donald Trump i Singapore og Vietnam. Det var store forventninger til det siste møtet.

President Trump forlot forhandlingene etter at Kim forlangte at de økonomiske sanksjonene mot landet skulle fjernes. Trump foreslo en «stor avtale» hvor Nord-Korea skulle fjerne alle atomvåpen. Dette nektet Kim.

Nord-Korea har foretatt våpentester de siste ukene av «taktiske våpen». De har også nektet å forhandle direkte med USAs utenriksminister Mike Pompeo.

– Jeg er redd for at hvis Pompeo deltar i samtalene vil de bli for innviklet, sa statssekretær i det nordkoreanske utenriksdepartementet, Kwon Jung-gun til det statlige nyhetsbyrået KCNA i forrige uke.

– Signal til USA

Dette er første gang Kim er i Russland.

– Jeg har hørt mye om landet ditt og har lenge drømt om å besøke det. Det er syv år siden jeg overtok som Nord-Koreas leder, sier Kim i et intervju med Rossiya-24.

Ifølge analytikere sender toppmøtet med Putin et viktig signal til USA om at Nord-Korea ikke er isolert og åpen for forhandlinger med flere land.

– Dersom denne oppfatningen stemmer vil Nord-Korea bli oppfattet som en aktør i Nordøst-Asia. Kims pr-innsats har gitt resultater. I det lange løp kan en slik strategi godt lønne seg. Hvis Kim ikke lenger oppfattes som en trussel kan det føre til at sanksjonsregimet svekkes, sier direktør for koreanske studier ved tenketanken Center for the National Interest, Harry J. Kazianis, til New York Times.

Kim har som overordnet mål å fjerne eller lette på de økonomiske sanksjonene.

– Kim ønsker å vise han samarbeider med Russland, og ikke bare ser mot Kina og USA. Men jeg tror ikke det blir enkelt for Russland og Kina å gi Nord-Korea praktisk hjelp som fører til dollar i statskassen, sier tidligere seniorforsker ved Korea Institute for National Unification til Washington Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.