Mye usikkerhet har omgitt toppmøtet den siste tiden etter at Nord-Korea truet med å droppe det.

De planlagte samtalene i Singapore sto høyt på dagsordenen da Trump tirsdag tok imot Sør-Koreas president Moon Jae-in i Washington. Moon har vært en viktig pådriver for forsøket på avspenning mellom Nord-Korea og USA.

Før samtalene mellom Trump og Moon skulle begynne, sa den amerikanske presidenten at han er overbevist om at Nord-Koreas leder mener alvor.

Samtidig antydet han at det planlagte toppmøtet i Singapore 12. juni kan bli avlyst eller utsatt.

– Hvis det ikke finner sted, så kanskje det kan finne sted senere, sa Trump.

Betingelser

Presidenten sa også at visse betingelser må oppfylles hvis toppmøtet skal holdes, uten å konkretisere hvilke forutsetninger det er snakk om.

Regimet i Nord-Korea har den siste tiden truet med å avlyse møtet med Trump. En av årsakene er misnøye med USAs krav om nordkoreansk atomnedrustning. Nord-Korea har også reagert sterkt på en ny felles militærøvelse for USA og Sør-Korea.

Selv om Nord-Korea har åpnet for å jobbe mot atomnedrustning, er det uklart hva landet legger i begrepet. Trolig forventer nordkoreanerne at USA imøtekommer flere av deres krav hvis de skal bevege seg i retning av en gradvis nedbygging av landets kjernefysiske arsenal.

– Ingen innrømmelser

USAs visepresident Mike Pence har imidlertid gjort det klart at USA så langt ikke har gjort noen innrømmelser i forkant av det planlagte toppmøtet.

I et intervju med Fox News Radio understreket han imidlertid også at USA stiller seg positiv til å gjennomføre møtet. Tidligere har Trump åpnet for å garantere for Kim Jong-uns sikkerhet hvis Nord-Korea kvitter seg med atomvåpnene sine.

Før tirsdagens møte med Trump sa Moon at Korea-halvøyas skjebne og framtid nå står på spill, og at partene er ett skritt nærmere drømmen om atomnedrustning.

Trump sa at han hadde merket en endring i Kim Jong-uns holdning etter at han nylig var på besøk hos Kinas president Xi Jinping.

– Det liker jeg ikke, sa den amerikanske presidenten.(Vilkår)

FC Johansen var en suksesshistorie. Så kom et dødelig virus og et regimeskifte
Fotballpresidenten Isha Johansen og ektemannen, norske Arne Birger, startet FC Johansen i Sierra Leone i restene av en borgerkrig i 2004.
03:42
Publisert: