Representanter for Sør-Korea og Nord-Korea møtes nesten daglig for å legge til rette for Nord-Koreas deltagelse under vinter-OL i Pyeongchang. Det er spredte protester i Sør-Korea mot å åpne dørene på vidt gap for Nord-Korea – uten å få noe tilbake.

Selvsikker representant

Sent mandag kveld reiste en nordkoreansk delegasjon hjem etter å ha sett på OL-anleggene i Pyeongchang og flere konsertlokaler i Seoul. Sørkoreanske medier fulgte gruppen, som ble ledet av Hyon Song-wol, døgnet rundt under oppholdet og dokumenterte alt de foretok seg.

35-åringen slo gjennom like etter årtusenskiftet i en nordkoreansk popgruppe. Hun har blant annet opptrådt i Kina sammen med grupper som er kjent for patriotisk sang og dans, som en del av vennskapsutvekslingen mellom landene.

Siden 2012 har hun ledet landets kultursatsing og fikk blant annet i oppdrag å etablere en moderne popgruppe av diktatoren Kim Jong-un.

Popgruppen Moranbong Band vil være et av innslagene i de nordkoreanske kulturarrangementene under OL.

– De vil fremføre koreanske folkesanger som er kjent i begge land, sier den sørkoreanske sjefforhandleren Lee Woo-sung til Korea Times.

Hyon har fremstått som en moderne og selvsikker kvinne under besøket i Sør-Korea, og gir et helt annet bilde av Nord-Korea enn hva som vanligvis fremkommer i lokale medier.

– Jeg tror hun forsøkte å etterligne stilen til Melania Trump ved å skape et bilde av noen som er rik ved å ikle seg pels, sier Heo Euna, som leder Korea Image Strategy Institute, til Channel News Asia.

Tette bånd til Kim

Hyon Song-wol er kjent og populær i Nord-Korea – men også i Kina. Hun, og en gruppe unge kvinner, har siden 2001 underholdt på nordkoreansk tv og representert landet i blant annet Kina. I 2012 fikk hun i oppdrag å etablere en moderne popgruppe av diktatoren Kim Jong-un.

Det gikk lenge rykter om at hun var kjæreste med diktatoren Kim for 15 år siden – og senere elskerinne etter at han ble gift.

I 2013 skrev den sørkoreanske avisen Chosunilbo at hun hadde blitt henrettet etter at popgruppen hadde laget pornografiske filmer. Dette viste seg å være oppspinn.

I fjor ble hun opptatt som fullt medlem av sentralkomiteen til det nordkoreanske kommunistpartiet og har militær rang.

Popgruppen, som har unge vakre kvinnelige artister, finansieres av propagandadepartementet.

– Nordkoreanerne er veldig stolte. De sier at «vi er en kommuniststat, men våre kvinner er de vakreste. De ser ikke ut som plastjentene i Sør-Korea», sier Tatiana Gabroussenko, som er foreleser ved Korea University i nordkoreansk kultur, til Washington Post.

Plastisk kirurgi er svært vanlig i Sør-Korea.

Advarer mot ønsketenkning

Ikke alle ønsker Nord-Korea velkommen til Sør-Korea. Det har vært spredte protester de siste dagene hvor den nordkoreanske delegasjonen har befunnet seg. Blant annet er det nordkoreanske flagget og bilder av Kim blitt brent.

Sør-Korea betaler alle utgifter for de nordkoreanske delegasjonene. Tre etasjer i et luksushotell ble sperret av da Hyon Song-wol og delegasjonen var i landet denne uken.

Avisen Korea JoongAng advarer politikere om «ønsketenkning» i en lederartikkel.

«Regjeringen må se balansert på virkeligheten», skriver avisen og legger til at det er stor motstand mot at nordkoreanske utøvere skal få delta på det sørkoreanske ishockeylaget for kvinner.

En stor supportdelegasjon skal også delta fra Nord-Korea. Nettstedet Daily NK, som har spesialisert seg på nyheter fra Nord-Korea, skriver at kandidater betaler bestikkelser for å kunne reise til nabolandet i februar.(Vilkår)

Skei Grande om presset: – Jeg er redd for hva dette gjør med rekrutteringen til politikken
For meg har ikke dette handlet om meg som person, sier Skei Grande. Den nye kulturministeren er opptatt av at medietrykket hun har stått i ikke skal skremme andre fra å delta i politikken.
01:01
Publisert: