Like før klokken syv fredag morgen gikk alarmen i Japan og Sør-Korea. Et nytt missil var skutt opp fra hovedflyplassen i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang. Befolkningen ble bedt om å holde seg innendørs.

Med en høyde på 770 kilometer passerte mellomdistanseraketten den nordlige delen av Japan før den landet i Stillehavet etter å ha gjennomført en distanse på rundt 3700 kilometer.

– Dette er langt nok til å nå Guam, som er 3400 kilometer unna Nord-Korea. Vi kan selvfølgelig ikke ta for gitt at det var Nord-Koreas hensikt, men jeg tror de har Guam i tankene, sier Japans forsvarsminister Itsunori Onodera til Asahi Shimbun.

USAs utenriksminister Rex Tillerson har lagt nytt press på Kina og Russland.

– Kina og Russland må vise at de ikke tolererer disse hensynsløse missiloppskytingene ved å handle direkte også på egen hånd. Kina sørger for det meste av oljen til Nord-Korea og Russland er den største arbeidsgiveren av tvungen nordkoreansk arbeidskraft, sier Tillerson i en uttalelse.

Destabiliserende faktor

Det er ikke bare naboland og stormakter som er bekymret for hva de ser er en opptrapping av konflikten. Det har vært jevnlige prøveoppskytinger av ulike missiltyper de siste månedene og en atomprøvesprengning fra Nord-Korea.

– Investorer begynner å oppleve en virkelig utfordring med de pågående geopolitiske spenningene – først og fremst skyldes det Nord-Koreas provokasjoner, sier direktør Sheila Patel hos Goldman Sachs Asset Management til CNBC.

Ifølge Patel vurderer finansinstitusjonens klienter geopolitisk risiko som mer alvorlig enn de gjorde tidligere.

– Denne spenningen forblir en sterk destabiliserende kraft i et ellers robust marked, sier Patel.

De asiatiske markedene reagerte med et skuldertrekk etter den siste prøveoppskytingen fra Nord-Korea fredag. Børsene i Tokyo og Seoul steg med rundt 0,5 prosent. Amerikanske dollar styrket seg mot japanske yen og sørkoreanske won.

Internasjonal konflikt

FNs sikkerhetsråd innkalte til hastemøte på fredag – fire dager etter at det ble innført nye, kraftige sanksjoner mot regimet.

– Den kinesiske siden motsetter seg Nord-Koreas brudd på resolusjonen til FNs sikkerhetsråd, og dets bruk av ballistisk missilteknologi for oppskytinger, sier det kinesiske utenriksdepartementets talskvinne Hua Chunying i en kommentar.

Russland og Kina har sagt at sanksjoner ikke vil ha noen virkning. Nord-Korea har svart med å true Japan og USA med «utslettelse».

– En konflikt på den koreanske halvøyen vil ikke bare være forstyrrende for regionen, men kan potensielt føre til tredje verdenskrig på grunn av USAs garantier overfor Japan og Sør-Korea. Dette vil bli en internasjonal konflikt umiddelbart, sier global sjefstrateg Tina Fordham hos den amerikanske finansinstitusjonen Citi til CNBC.

Storbanken Citi vurderer fortløpende alle scenarioer som kan slå ut på verdens markeder – om det er aksjer, obligasjoner eller råvarer.

– Dette er den største geopolitiske trusselen og vil også forflytte markedene, sier hun.

Farlig kombinasjon

Kombinasjonen av en ny amerikansk president og en nordkoreansk diktator i 30-årene kan være livsfarlig, ifølge Fordham.

– Ikke bare har Nord-Korea foretatt nye atomprøvesprengninger og missiltester. Donald Trump endrer den amerikanske utenriks- og sikkerhetspolitikken på en måte vi ikke har sett tidligere, sier sjefstrategen.

Hun tør ikke å si hvor stor risikoen for en militær konflikt er.

– Når vi ser på politiske risikoer vurderer vi om dette vil føre til et oljeprissjokk eller et vekstsjokk. Hvis det verste skulle skje i Nord-Korea vil det være begge deler, sier Citis sjefstrateg.(Vilkår)

Juncker med ny visjon for EU
Nå kan det bli europeisk presidentvalg. Les Kjetil Wiedswangs kommentar i lenken under
00:33
Publisert: