I helgen landet seks avanserte «stealth»-fly fra det amerikanske luftforsvaret i Sør-Korea. Disse deltar i den sørkoreanske militærøvelsen «Vigilant Ace» frem til fredag.

Over 230 fly deltar, blant annet flere F-35 jagerfly, som skal bli Norges nye kampfly – sammen med rundt 12.000 amerikanske soldater.

– Trump løper løpsk

Militærøvelsen har skapt kraftige reaksjoner fra Nord-Korea – allerede før den startet. Den har vært planlagt lenge og nabolandene er kjent med den. I forrige uke foretok Nord-Korea prøveoppskyting av et langdistansemissil.

«Trump-administrasjonen tigger om en atomkrig ved å tilrettelegge for en ekstremt farlig situasjon på den koreanske halvøyen», siterer det statlige nyhetsbyrået KCNA en pressetalsmann fra landets utenriksdepartement.

KCNA kommer jevnlig med kraftige utspill mot USA. Nord-Korea føler det er en provokasjon at de avanserte stealth-flyene skal delta i militærøvelsen. «Stealth»-egenskaper betyr at flyet vanskelig kan oppdages på radar.

«Denne typen øvelser er en farlig provokasjon og sender spenningen til randen av en atomkrig», skriver avisen Rodong Sinmun i en kommentarartikkel.

En pressetalsmann for det nordkoreanske Utvalget for fredelig gjenforening av landet, som har som mål å gjenforene Sør-Korea og Nord-Korea, karakteriserer USAs president Donald Trump som «gal».

– Den gale amerikanske presidenten løper løpsk, sier vedkommende til KCNA.

Målet med øvelsen er å styrke beredskapen og den operasjonelle kapasiteten i Nordøst-Asia, og å sikre freden og sikkerheten på den koreanske halvøyen, opplyser det amerikanske forsvaret.

Økt sannsynlighet for krig

President Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R, McMaster sa under sikkerhetskonferansen Reagan National Defense Forum i California i helgen at situasjonen i Nord-Korea er en alvorlig bekymring.

– Dette er som blir farligere for hver dag som går. Det betyr vi er i et race – et race hvor vi må løse dette problemet. Sannsynligheten for at det bryter ut en krig øker daglig, sa McMaster, ifølge CNN.

USA fortsetter med å legge press på Kina om å gjøre mer for å stanse Nord-Korea.

– Det er umulig å skyte opp missiler uten drivstoff. President Trump og jeg mener at en drivstoffembargo er det riktige, sa McMaster.

Kina har avvist dette. De frykter at nye innstramninger i sanksjonene mot Nord-Korea kan føre til en kollaps av regimet. Dette har USA avvist.

– Vi ber ikke Kina om å gjøre oss eller noen andre en tjeneste. Vi ber Kina om å gjøre hva som er i deres beste egeninteresse. Vi tror at det haster for Kina om å gjøre mer, sa den amerikanske sikkerhetsrådgiveren.(Vilkår)

Norske toppledere om seksuell trakassering
DN har spurt norske ledere om hvordan de reagerer på historiene om seksuell trakassering i norsk næringsliv
02:03
Publisert: