Etter onsdagens møte i Pyongyang har Moon og Nord-Koreas leder Kim Jong-un signert en felleserklæring.

Ifølge Moon har Kim samtykket til å legge ned et testanlegg for missiler og raketter og la internasjonale eksperter overvære det. Sammen er de blitt enige om å «fjerne alle farer som kan føre til krig på halvøya», ifølge Moon. Han legger til at full nedrustning ligger ikke langt inn i framtiden.

Men ifølge nyhetsbyrået AP har Kim satt et krav om at USA må gjøre tilsvarende steg om Nord-Korea skal stenge landets største atomtestanlegg.

Oppretter buffersone

Moon ankom Pyongyang for første gang tirsdag for sitt tredje toppmøte med Kim. Tidligere møter har blitt holdt i grensebyen Panmunjom i den demilitariserte sonen.

Under møtene tirsdag og onsdag har de også blitt enige om å opprette en «buffersone» mellom de to landene for å unngå risiko for utilsiktede sammenstøt. De vil også fjerne elleve vaktposter innen desember, med et mål om å en dag fjerne alle.

Sommer-OL

Kim sa også til Moon onsdag at han vil besøke Seoul så fort det lar seg gjøre. Om dette skjer, vil Kim være den første nordkoreanske lederen til å besøke Sør-Korea siden de to landene ble atskilt mot slutten av andre verdenskrig i 1945.

I en felles pressemelding bekrefter de to landene at de sammen vil søke om å arrangere sommer-OL i 2032. De vil også samarbeide om andre store sportsarrangementer som sommer-OL i 2020.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette gjorde tidligere finansminister Kristin Halvorsens jobb «enkel» da finanskrisen traff Norge
Ikke fordi statsminister Jens Stoltenberg var i Amazonas.
02:51
Publisert: