– Jeg har ingen tro på full konfrontasjon, men situasjonen er svært bekymringsfull, sier fredsforsker og Asia-ekspert Stein Tønnesson ved Prio til DN.

Det siste døgnet har retorikken rast mellom Nord-Korea og USA, der førstnevnte har truet med å angripe militærbaser på den amerikanske stillehavsøya Guam. USAs president har også holdt en tirade om å love «ild og vrede som verden aldri før har sett» dersom nordkoreanerne opprettholder sin truende retorikk. Presidenten var derimot mer moderat på Twitter tirsdag.

Nå ventes det i spenning på hva som blir neste trekk.

– Det aller verste nå hadde vært om Nord-Korea svarte med en ny rakettest, sier Tønnesson.

Spill om FN-sanksjonene

Han mener Guam-trusselen fra Nord-Korea hovedsakelig kommer som en reaksjon på FN-sanksjonene som ble vedtatt av Sikkerhetsrådet lørdag, der målet er å kutte det fattige landets eksportinntekter med åtte milliarder kroner årlig – en tredjedel av landets antatte eksportinntekter. 

– Det er nokså kraftige reaksjoner hvis de overholdes, noe man er avhengig av Kina og Russland for å sørge for. USA, Kina og Russland vil trolig presse frem en løsning for å få Nord-Korea til å stanse sine rakettoppskytninger og i beste fall utlevere sine atomvåpen. For å oppnå et minimum av det, vil nok nordkoreanerne kreve at USA og Sør-Korea stanser sine øvelser nære deres områder. Hvis retorikken ikke fører til noe av dette, må USA presse frem løsninger på andre måter, sier Tønnesson.

– Hva er sjansen for at en av partene gjør alvor av sine trusler?

– Kim Jong-un vil aldri angripe Guam, det ville vært en invitasjon til en utsletting av seg selv. Donald Trump vil også holdes fast av diplomatiet og utenriksminister Rex Tillerson. Likevel har Nord-Korea tilsynelatende vist at de behersker moderne våpenteknologi, som amerikanerne ser på med uro.

Geir Helgesen, Nord-Korea-ekspert og direktør for Nordisk institutt for Asia-studier ved Københavns Universitet, sa til DN tidligere i sommer at Nord-Koreas leder er dyktig til nøyaktig det samme som sin far og bestefar: å spre propaganda og gi uttrykk for at landet er klart til krig.

– Men både han og hans generaler vet ganske sikkert at de mildt sagt er underlegne på alle nivåer i dette spillet. Én nordkoreansk missil vil bety et motsvar som er Nord-Koreas totale ødeleggelse for annen gang på 65 år, sa Helgesen.

«Trengs mer enn en Twitter-konto»

Madeleine Bordallo, som representerer Guam i Representantenes hus, sier hun tar trusselen fra Nord-Korea svært alvorlig, men føler seg trygg på at territoriet er i trygge hender, skriver CNN.

President Trump har fått blandede reaksjoner på sine uttalelser mot Nord-Korea og deres leder. Den republikanske senatoren John McCain er ikke overrasket over retorikken, men påpeker at det uheldig å komme med løfter en ikke kan stå inne for.

Senator Dan Sullivan påpeker at Trump trenger Kongressens med på laget for å angripe Nord-Korea, men at han har større handlekraft dersom motparten skulle vise aggresjon først. 

Abraham Denmark, tidligere visestatssekretær for Øst-Asia i USAs forsvarsdepartement, sier presidentens uttalelser kan skape forvirring for både amerikanske allierte og for motstandere. 

– Dette er grunnen til at diplomati krever mer enn en Twitter-konto og en dose dumdristighet. Det trengs erfarne diplomater til å koordinere disse budskapene, sier han. (Vilkår)

Syr egen kjole til slottsmiddag
For å få avbrekk fra stortingsproposisjoner syr avtroppende stortingsrepresentant Karianne Tung (Ap) sine egne klær til hverdag og fest.
01:56
Publisert: