Stemningen er på ny blitt anspent etter at Nord-Korea nylig foretok en atomprøvesprengning av en sprengladning tre ganger sterkere enn Hiroshima-bomben. Handlingen er blitt fordømt av et samlet verdenssamfunn, men retorikken har så langt ført til lite forståelse på tvers av kontinentene.

Donald Gregg, som var amerikansk ambassadør til Sør-Korea fra 1989 til 1993, hevder dialogen så langt har vært skadelig for situasjonen. Han sier USA mangler aktører på bakken.

President Donald Trumps ambassadørkabal er fortsatt ikke komplett. En av postene som mangler er blant annet en ambassadør til Sør-Korea, noe som illustrerer hvor dårlig amerikanerne er skodd til å takle den diplomatiske krisen, ifølge Gregg.

– Ikke selvmorderiske

Eksdiplomaten mener det er en misforståelse å tro at nordkoreanerne ikke er mulig å kommunisere med. Problemet er at ingen snakker med dem

– Jeg har vært i landet flere ganger. Nordkoreanere er glade i å prate og gir klare svar hvis de blir stilt et klart spørsmål. Hvis noen hadde satt seg ned med dem og spurt dem hva de ønsker å oppnå, hadde de følt at de blir tatt på alvor. Da kunne det vært mulig å stake ut en kurs fremover. Nordkoreanerne er ikke selvmorderiske vesener uten noen form for virkelighetsoppfatning, sier Gregg i et radiointervju med BBC tirsdag morgen.

89-åringen har også gjort seg opp en mening om hvem som kunne fungert som et bindeledd til regimet nå.

– Barack Obama hadde vært en godt valg som en slags utsending. Han hadde turt å stille de rette spørsmålene. Vi får ikke god nok hjelp av andre. Russland vil nok holde seg unna så godt de kan og Kina vil ikke gjøre jobben for oss, hevder Gregg.

Forbereder nye reaksjoner

I mellomtiden og USAs FN-ambassadør Nikki Haley er blant dem som har uttalt at Nord-Korea «ber om krig» med den nylige atomprøvespregnignen. Mens det ventes på en ny reaksjon fra FN, sier president Trump sier han nå vurderer å stanse handel med andre land som gjør handler med regimet.

Nord-Korea ventes også å bli tema under et møte mellom Japans statsminister Shinzo Abe og Russlands president Vladimir Putin under konferansen Eastern Economic Forum i Vladivostok i Russland onsdag. Utsendinger fra Nord-Korea er også ventet å være til stede på møtet, ifølge NTB.(Vilkår)

Ni år gamle Huang ble sendt 200 mil bort fra familien for å bli verdens beste
Hver dag spiller over 300 millioner kinesere nasjonalsporten bordtennis. Møt talentet Huang Tse Tien (9) på toppidrettsskolen Dongdan i Beijing.
03:13
Publisert: