Det er bare dager etter at FNs sikkerhetsråd enstemmig vedtok nye sanksjoner mot Nord-Korea. Disse vil redusere landets handel med omverdenen med en tredjedel. Målet er å ramme den nordkoreanske eliten i hjemlandet og for de privilegerte få.

Ild og vrede

President Donald Trump tok et avbrekk fra golfbanen på tirsdag og holdt en kort pressekonferanse. Han holdt ikke igjen da han ble bedt om å kommentere situasjonen i Nord-Korea.

– Nord-Korea vil bli møtt med en ild og vrede som verden aldri før har sett hvis de fortsetter med å true USA. Han har vært svært truende, sa han om den nordkoreanske lederen, Kim Jong-un.

Kort tid etter kom det en respons fra Nord-Korea, via det offisielle nyhetsbyrået KCNA. Nord-Korea vurderer å ramme amerikanske militærbaser på den amerikanske stillehavsøyen Guam i Stillehavet med ballistiske missiler.

«Vi vil vurdere nøye om å iverksette ulike planer for å ramme Guam. Dette kan skje når som helt, så snart Kim Jong-un beslutter der», skriver KCNA.

Nyhetsbyrået skriver at USA «umiddelbart må stoppe de hensynsløse provokasjoner mot Nord-Korea slik at vi ikke blir tvunget til å ta uunngåelige militære valg».

– Klassisk Trump

Ordkrigen som har brutt ut bekymrer erfarne amerikanske politikere.

– Jeg har et problem med uttalelsene til presidenten. Kommer du med trusler må du også kunne gjennomføre disse. Dette vil bare bringe oss nærmere en alvorlig konfrontasjon. Dette er svært, svært alvorlig. Jeg er ikke sikker på at Trump er klar til å gjennomføre truslene. Dette er klassisk Trump ved at han overdriver, sier den republikanske senatoren John McCain til radiostasjonen KTAR News 92.3 FM.

McCain har tidligere karakterisert den nordkoreanske lederen for en «feit, gal guttunge».

Washington Post referer til en hemmeligstemplet rapport fra den amerikanske militære etterretningstjenesten Defense Intelligence Agency om at Nord-Korea har utviklet små kjernefysiske stridshoder som kan monteres på missiler.

Det er skutt opp to langdistanseraketter i juli. Disse kan nå det amerikanske fastlandet.

Det antas at Nord-Korea har mellom 30 og 60 kjernefysiske stridshoder. Nord-Korea har foretatt fem prøvesprengninger siden 2016. Den siste, som ble foretatt for 11 måneder siden, var minst dobbelt så kraftig som Hiroshima-bomben som USA sprengte i august 1945.

– Hva som i utgangspunktet virket som Cubakrisen med langsom fremdrift er nå som Manhattan-prosjektet – og fosser fremover. Det er en følelse av at dette haster veldig for Kim Jong-un, sier Robert Litwak ved tenketanken Woodrow Wilson International Center for Scholars til Washington Post.

Cubakrisen mellom Sovjetunionen og Cuba på den ene siden, og USA på den andre oppsto, etter at Sovjetunionen hadde utplassert missiler med atomladninger på Cuba i 1962. Manhattanprosjektet var det amerikanske atomvåpenprogrammet som ble startet i 1942.

Høy spenning og volatilitet

De asiatiske aksjemarkedene har falt etter den siste ordkrigen mellom USA og Nord-Korea. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt til under 20.000 med 1,4 prosent. Seoul-børsen har falt med 0,8 prosent.

Den sørkoreanske valutaen svekket seg nesten én prosent på onsdag morgen da markedene åpnet. Volatilitetsindeksen ved Seoul-børsen gjorde et byks på 30 prosent.

Eksperter frykter dette vil føre til høy volatilitet på finansmarkedene.

– Jeg er ikke sikker på at retningen vi er på vei mot vil redusere spenningen. Hvis vi ikke skal forhandle, slik det tyder på at Trump sier, vil vi sannsynligvis foreta oss noe. Det vil øke spenningen, sier seniorforsvarsanalytiker Bruce Bennett hos Rand til CNBC.

Independent Strategy, som gir investeringsråd til investorer som blant annet investerer i Asia og andre fremvoksende markeder, tror at en vestlig koalisjon land vil angripe Nord-Korea militært i løpet av de neste seks månedene.

– USA har to alternativer. De kan enten sprenge hodet av det nordkoreanske regimet og håndtere et sammenbrudd som er fem ganger større enn det østtyske, eller de kan ta ut så mange av missilene og kjernekraftanleggene som mulig, sier selskapets direktør David Roche til CNBC.(Vilkår)

Slik hacket de Tesla Model X
På en av verdens største hackerkonferanser i Las Vegas, demonstrerte kinesiske hackere og sikkerhetseksperter hittil ukjente sikkerhetshull i Tesla Model X.
00:37
Publisert: