Det er over to måneder siden Nord-Korea foretok den siste prøveoppskytingen av en rakett. Oppskytingen tirsdag kveld norsk tid kom ikke som en overraskelse. Japanske forsvarseksperter advarte tidligere i uken om at det sannsynligvis ville skje.

På vei mot krig?

USA, Japan og Nato var raskt ute med å fordømme oppskytingen, som er et brudd på FN-resolusjoner.

– Den siste missiltesten undergraver det internasjonale samfunnets beslutning om å skape en fredelig løsning, advarte Japans statsminister Shinzo Abe etter at alarmen gikk i flere byer mens militæret forsøkte å finne ut hva slags type missil det var.

– Pyongyang må gå bort fra sitt atom- og missilprogram, som er uforsvarlig og en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, skriver Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på sin Twitter-konto.

USAs president Donald Trump har tidligere lovet å håndtere den nordkoreanske lederen Kim Jong-un. Det er blitt med løftene. Innstramningene av sanksjonene har ikke ført til en reduksjon av de nordkoreanske provokasjonene. I begynnelsen av september foretok landet en prøvesprengning av hva som sannsynligvis var en hydrogenbombe.

– Dette skal vi ta oss av, sa Trump på tirsdag kveld amerikansk tid.

Senator Lindsey Graham som er medlem av Armed Services Committee, utelukker ikke krig mellom USA og Nord-Korea.

– Hvis vi må gå til krig for å stanse dette, vil vi. Hvis det oppstår en krig med Nord-Korea skyldes dette at Nord-Korea påførte det seg selv. Vi er på vei mot en krig hvis det ikke skjer en endring, sa Graham til CNN på tirsdag kveld.

«Godsaker» fra Nord-Korea

Hvordan Trump skal «ta seg av» Nord-Korea-situasjonen er uklart – også for eksperter som har studert Nord-Korea i mange år.

– Nord-Korea har mange «godsaker» som de vil begynne å rulle ut. Denne situasjonen vil bare bli verre. Hva vi har sett er bare toppen av isfjellet av hva de er i stand til, for å være ærlig, sier direktør Harry Kazianis ved tenketanken Center for the National Interest til CNBC.

Han er overrasket over at Nord-Korea foretok prøveoppskytingen nå. Han trodde de ville vente med dette til i første kvartal neste år da Sør-Korea skal arrangere vinter-OL.

– Nord-Korea er opptatt med andre ting, men de fortsetter med å bekrefte missilteknologien, sier Kazianis.

Tirsdagens missil var i luften i 53 minutter og nådde en høyde på 4500 kilometer før den landet i havet 200 kilometer vest for det japanske fylket Aomori.

FNs sikkerhetsråd vil møtes onsdag for å diskutere Nord-Koreas siste oppskyting av et langtrekkende ballistisk missil. Det har gjentatte ganger krevd full stans i våpenprogrammene og innført en rekke sanksjoner, blant annet begrensninger på import av olje og brensel.(Vilkår)

Her lurer DNs reporter Hotels.com prisene
Det er stor forskjell på nettprisene du blir tilbudt om leverandøren ser at du er en kunde i Norge eller om leverandøren tror du befinner deg i utlandet.
01:19
Publisert: