Resolusjonen som ble vedtatt lørdag kveld, forbyr all nordkoreansk eksport av kull, jern og bly, samt fisk og annen sjømat.

Det er beregnet at Nord-Korea som følge av de nye sanksjonene vil miste 1 milliard dollar årlig i eksportinntekter, nærmere 8 milliarder norske kroner.

Det tilsvarer en tredel av landets samlede, årlige eksportinntekter, som antas å være 3 milliarder dollar.

– Rammer dypt

– Dette er den strengeste pakken med sanksjoner mot noe land på en generasjon, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley til Sikkerhetsrådet.

– Disse sanksjonene rammer dypt, og de vil sådan gi Nord-Koreas ledelse en smak på den nøden de har valgt å utsette det nordkoreanske folk for, sa Haley videre.

De nye sanksjonene kommer etter at Nord-Korea gjennomførte to vellykkede oppskytinger av interkontinentale raketter i juli. Resolusjonen ble ført i pennen av USA, som de siste ukene har forhandlet om teksten med Kina, som er Nord-Koreas viktigste handelspartner.

Kinas utenriksminister Wang Yi oppfordrer flere land til å gjenoppta forhandlingene om Nord-Korea.

– Målet er å igjen forhandle om atomsituasjonen på halvøya, og ved hjelp av forhandlinger lete etter en løsning som sikrer nedrustning og stabilitet, sier Wang.

Nord-Korea trakk seg i 2009 ut av forhandlingene, der også Kina, USA, Japan, Russland og Sør-Korea er med, i protest mot det internasjonale samfunnets fordømmelse av en rakettest.

Resolusjonen som ble vedtatt lørdag kveld, forbyr all nordkoreansk eksport av kull, jern og bly, samt fisk og annen sjømat.

Wang sier han har oppfordret sin nordkoreanske motpart til å rette seg etter sikkerhetsrådets resolusjon, ifølge Sky News. I samtaler med Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-Ho ba Wang om at landet ikke «provoserer det internasjonale samfunnets velvilje ved å gjennomføre missiltester».

Han oppfordret samtidig USA og Sør-Korea til å ikke øke spenningene på halvøya.

I tillegg til å ramme nordkoreansk eksport, forbyr resolusjonen land å utstede nye arbeidstillatelser til nordkoreanske borgere. Bakgrunnen er at nordkoreanere som jobber i utlandet, anses å være en viktig inntektskilde for regimet.

Tjenestemenn og banker

Resolusjonen skjerper videre restriksjoner på samarbeid med nordkoreanske selskaper, samt investeringer i disse. I tillegg innføres individuelle sanksjoner mot ni nordkoreanske tjenestemenn.

Også to banker og to selskaper som knyttes til regimet i Pyongyang, rammes av de nye sanksjonene.

Den nye resolusjonen er sjuende gang Sikkerhetsrådet vedtar sanksjoner mot Nord-Korea.(Vilkår)