Det er første gang på to år at et amerikansk skip av denne typen har fått ankringstillatelse i Hong Kong, skriver South China Morning Post. Skipet USS «Ronald Reagan» skal etter planen befinne seg i området før det skal delta på en øvelse med Sør-Korea i midten av måneden.
Øvelsen skal ha vært planlagt lenge, men havner i begivenhetenes sentrum under den spente konflikten med Nord-Korea. Til tross for tillatelsen til å ankomme Hong Kong, har det kinesiske utenriksdepartementet bedt USA om å vise varsomhet, samt å unngå provoserende oppførsel som kan bidra til å eskalere konflikten, ifølge avisen.
Admiral Marc Dalton på USS Reagan fastslo i helgen av øvelsen ikke var et direkte svar på Pyongyangs økende bruk av krigsretorikk og prøvesprengninger, men bidro neppe til å dempe spenningen da han fikk spørsmål om utviklingen på halvøya.
– USA har vært klare på at vi vil vurdere alle muligheter for å få Nord-Korea til å endre kurs, sa Dalton lørdag.
Avfeide Tillersons dialog
I helgen kom det også blandede signaler fra Washington om dialogen med nordkoreanerne. Etter at utenriksminister Rex Tillersons møte med kinesiske myndigheter i Beijing, sa han at USA har løpende dialog med regimet.
– Vi har åpne kommunikasjonskanaler, et par-tre forskjellige, til Pyongyang. Vi undersøker mulighetene som eksisterer, fastslo Tillerson.
USAs president Donald Trump mente Tillerson ikke skulle kaste bort kreftene.
«Jeg har fortalt Rex Tillerson, vår fantastiske utenriksminister, at han kaster bort tiden sin på å forsøke å forhandle med den lille rakettmannen. Spar kreftene dine, Rex. Vi vil gjøre hva som er nødvendig», skrev Trump på Twitter.
I slutten av september ble Norge nevnt av en japansk avis som et mulig sted for uformelle samtaler mellom USA og Nord-Korea.
– Fra UDs side ønsker vi ikke å kommentere på eventuelle roller for Norge i fred- og forsoningsarbeid, sktrv UDs kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i en epost til Dagbladet forrige uke.(Vilkår)