Målestasjoner i Danmark og Sverige registrerte kraftige undervannseksplosjoner mandag på samme sted som lekkasjene fra Nord Stream 1 og 2 er.

– Det er ingen tvil om at det er sprengninger, sier Björn Lund, lektor i seismologi ved det svenske nasjonale seismiske nettet, SNSN, til Sveriges Television. Lekkasjene fra gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 mandag etterforskes nå som mulig sabotasje.

SNSN oppdaget to tydelige eksplosjoner mandag i samme område som lekkasjene er lokalisert til.

– Man kan se tydelig hvordan bølgene stiger fra bunnen og opp til overflaten, sier han.

Her i Norge har forskningsstiftelsen Norsar, som blant annet spesialiserer seg på seismologi, også registrert skjelvene. Norsars egen stasjon i Innlandet, samt en svensk og en finsk stasjon, registrerte alle en første hendelse natt til mandag og mandag kveld. Sistnevnte eksplosjon var kraftigere, ifølge Norsar.

Ekspert mener uhell er lite sannsynlig

Avisen Tagesspiegel skriver at Tysklands regjering tror at noen har ødelagt ledningene i et målrettet angrep enten med ubåt eller dykkere.

Både det svenske Sjöfartsverket og en dansk minister bekreftet tirsdag morgen at gassrørledningen Nord Stream 1 lekker på to steder. Det skjer etter at det mandag kveld ble meldt om en lekkasje i Nord Stream 2.

En energiekspert sier til nyhetsbyrået TT at det er usannsynlig at lekkasjene skyldes en ulykke.

– Det er usannsynlig at tilfeldige hendelser skulle føre til at begge ledningene ble skadd, sier Tomas Kåberger, som er professor i industriell energipolitikk ved Chalmers tekniska högskola og tidligere generaldirektør for Energimyndigheten.

Kreml: Ingen årsaker kan utelukkes

Kreml sier ifølge Reuters at skadene på rørledningene er en svært bekymringsfull utvikling, og at en sabotasje ikke kan utelukkes.

Den russiske regjeringens talsmann Dmitrij Peskov sier ifølge Reuters at ingen årsaker kan utelukkes.

– Dette er et spørsmål om energisikkerhet for hele kontinentet, sier Kreml i en kommentar, og legger til at dette er en situasjon som krever umiddelbare undersøkelser.

Oppgang i gassprisene

Prisen på europeisk gass for levering neste måned, målt ved referanseindeksen TTF, stiger nær seks prosent tirsdag formiddag.

Nord Stream ag, som er operatør for rørledningene, sier det ikke har sett lignende skader på rørene tidligere, og at det er umulig å anslå når rørledningene kan åpnes igjen, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Begge rørledningene var ute av drift som følge av beslutninger knyttet til Russlands angrep på Ukraina. Begge inneholder gass og lekkasjene kan føre til eksplosjoner.

Skadene på rørledningene vil ikke påvirke gassforsyningen til Europa, men markedet vil følge nøye med på hvorvidt det er indikasjoner på sabotasje, skriver Bloomberg.

Sikkerhetssone

Sjöfartsverket vil foreløpig ikke trekke noen konklusjoner.

– Vi vet ingenting om årsaken til lekkasjene, men vi følger utviklingen og følger ekstra godt med slik at ingen fartøy går glipp av advarselen og kommer for nær, sier pressesjef Sara Eriksson.

Sjöfartsverket har sendt en navigasjonsadvarsel slik at handelsskip skal holde seg minst fem nautiske mil unna de skadde ledningene. Det tilsvarer rundt ni kilometer. For fly gjelder en sikkerhetshøyde på 1.000 meter. Det advares om at lekkasjene kan føre til eksplosjoner i området.

Danmarks statsminister kaller lekkasjene for «en svært alvorlig sak, og at det er vanskelig å forestille seg at det er tilfeldig».

– Det er uvanlig, og jeg vil si at vi fra regjeringens og myndighetenes side tar dette svært alvorlig, sier statsminister Mette Frederiksen i en pressekonferanse i Polen, hvor hun deltar på åpningen av gassrørledningen Baltic Pipe.

Inneholder gass

Både Nord Stream 1 og 2 er bygget for å bringe gass fra Russland til Tyskland via Østersjøen. Men tyske myndigheter besluttet at Nord Stream 2 ikke skulle tas i bruk som følge av at Russland gikk til krig mot Ukraina. Senere har russiske myndigheter strupt gassforsyningene til Europa via Nord Stream 1 og hevdet at det skyldes vedlikeholdsarbeid og manglende deler og verktøy på grunn av vestlige sanksjoner.

Siden begynnelsen av september har rørledningen vært ute av drift, noe som betyr at lekkasjene hverken påvirker energiforsyningene til Danmark eller Tyskland.

Selv om ingen av dem er i drift, inneholder de gass. Lekkasjene kan ha miljømessige konsekvenser, og det er fare for brann i gassrørledningene.

Den ene lekkasjen i Nord Stream 1 er oppdaget i dansk økonomisk sone, mens den andre er i svensk økonomisk sone, ifølge det svenske Sjöfartsverket og danske myndigheter.

Begge stedene ligger nordøst for den danske øya Bornholm, mens lekkasjestedet for Nord Stream 2 ligger sørøst for øya.

– Hendelsen er i internasjonalt farvann og blir sikret i likhet med lekkasjen på Nord Stream 2, opplyser klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen til Ritzau.

Full etterforskning

Ifølge en talsmann for operatøren Nord Stream ag er det innledet full etterforskning. Begge de to ledningene til Nord Stream 1 er rammet, sier han til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Tyske myndigheter opplyser til nyhetsbyrået at de ikke vet hva som forårsaket trykkfallet.

En journalist fra Brussel-avdelingen til politikknettstedet Politico tvitrer imidlertid at tjenestepersoner i Berlin tror begge rørledningene er utsatt for angrep.

Det første tegnet til at noe var galt, kom mandag kveld da trykket i Nord Stream 2 plutselig falt fra 105 til 7 bar på kort tid.

Like etter kunngjorde den danske Søfartsstyrelsen at det var observert en gasslekkasje sørøst for Bornholm i Østersjøen.

Danmark har som følge av skadene økt sikkerheten til energisektoren. Beredskapsnivået er nå oransje, det nest høyeste i en skala på fem, ifølge Bloomberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.