– Familien stiller seg helt uforstående. De kan ikke forstå at han har gjort noe som helst, sier advokat Brynjulf Risnes i Matrix Advokater.

Han representerer familien til tidligere grenseinspektør Frode Berg, som ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet i Moskva i starten av desember. Tirsdag ble det kjent at han er anklaget for spionasje.

– Familien har i det lengste trodd det var en misforståelse. Nå er det konkret informasjon om hva han skulle ha gjort, sier Risnes.

Konkret anklagelse

Ifølge det russiske sikkerhetspolitiet har Berg mottatt konkret informasjon og hemmelige dokumenter om russisk nordflåte fra russiske Alexey Zhitnyuk, som er anklaget for forræderi. Videre skal Berg ha formidlet denne informasjonen til både norske og amerikanske myndigheter, ifølge det russiske politiet, gjengitt av russiske nyhetsbyrået tirsdag.

– Familien forstår at det ikke er en misforståelse fra russiske myndigheters side. Det er en bestemt anklage, sier Risnes.

Advokaten forteller at dette lovbruddet har en strafferamme på mellom ti til 20 år i Russland.

– Familien er veldig urolige, understreker Risnes.

Ingen kontakt siden 5. desember

Risnes viser til at hovedproblemet nå er mangel på informasjon, og at det meste de vet skyldes det de leser i russiske medier.

– Russiske myndigheter behandler saken med stort hemmelighold. Norske myndigheter jobber på spreng med å få informasjon. Vi vet ikke så mye mer. Det er så stort hemmelighold at det er ingen som oppgir sine kilder i russiske medier. Det er et veldig usammenhengende bilde, sier han.

Utenom et lite besøk fra den norske ambassaden i Moskva, er det ingen som har snakket med Berg siden han ble pågrepet.

– Det er ingen som har hatt kontakt med ham. Den norske ambassaden fikk begrenset tilgang til ham. Ingen har snakket med ham siden 5. desember, sier Risnes.

Nå jobbes det med å få lov til å besøke ham.

– Om det blir jeg eller familien eller begge, de som får lov å besøke ham drar. Vi har tett kontakt med UD og ambassaden. Hvis det er mulig med besøk får de det til, sier Risnes.

I tvil om den juridiske bistanden

Advokaten forklarer at første prioritering nå er å få informasjon fra russiske myndigheter, og å sørge for at Berg får juridisk hjelp. Både familien og UD har fått beskjed om at han har fått utnevnt en russisk advokat. Han har ikke krav på en norsk advokat.

– Vi har ikke hatt kontakt med hans russiske advokat. Man er i tvil om han i det hele tatt har uavhengig juridisk hjelp. Det han trenger er en uavhengig russisk advokat som setter hans interesser først, sier Risnes.

Til DN opplyste Utenriksdepartementet (UD) tidligere tirsdag at Berg får bistand.

– Utenrikstjenesten ved ambassaden i Moskva har vært i kontakt med fengslede og det gis bistand i henhold til gjeldende retningslinjer og rammer for konsulær bistand til norske borgere fengslet i utlandet, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD.

Snakker lite russisk

Berg snakker selv lite russisk, og dette gjør situasjonen enda vanskeligere, mener Risnes.

Fengselet Berg sitter i heter Lefortovo. Risnes har selv besøkt flere fengsler i Russland, og sier dette absolutt ikke er det verste.

– Men russiske fengsler er ikke spesielt bra. Det er ganske stor forskjell fra norske. Det er nok det psykiske som er det tyngste her. Han sliter sikkert med å forstå hva som foregår, sier Risnes.

Pressetalskvinne Jekaterina Krasnova som ved Lefortovo-domstolen bekrefter overfor det russiske nyhetsbyrået Tass at Berg er fengslet for to måneder. Hun viser til at han er fengslet etter paragraf 276 i den russiske straffeloven, som omhandler spionasje.

DN har vært i kontakt med den russiske ambassaden i Norge, som sier den ikke har noe spesifikk informasjon om situasjonen til Berg.

På privat besøk

Berg var på en privat reise i begynnelsen av desember da han ble pågrepet. På hans Facebook-side har han lagt ut bilder fra Moskva natt til 5. desember.

– Han har på flere måter hatt mye kontakter i Russland. Han har vært veldig interessert i Russland, sier Risnes.

Berg jobbet som grenseinspektør i 24 år. Siden han ble pensjonert i 2014 har han vært engasjert i norsk-russisk samarbeid. Han har blant annet vært frivillig engasjert i Røde Kors og i kunstprosjektet «Pikene på broen», skriver Barentsobserver. (Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Grunnkurs i julenisse
Julenissen er tyrkisk. Og nederlandsk. Men først og fremst amerikansk. Men det er ikke Cola som har farget han rød.
01:36
Publisert: