Forsvarsministeren bekreftet dette på Dagsnytt 18 på NRK onsdag.

– Norge støtter donasjonene. Og vi skal være med på det, sier Gram om stridsvognene.

– Det skal understøttes av trening av ukrainske soldater og finansiering. I sum skal vi få støttet Ukraina best mulig i en forsvarskamp, sier Gram.

Forsvarsministeren vil ikke si noe om antall stridsvogner det er snakk om enda.

DN hadde i forkant av dette fått bekreftet at Forsvarsdepartementet har spurt hærledelsen om hvor mange av dem som kan avgis til Ukraina. Den foreløpige vurderingen er at det skal være en eller to tropper, altså fire eller åtte stridsvogner, etter det DN erfarer.

Forsvarsministeren melder nå at Norge vil bidra med stridsvogner type Leopard-2A4.

Regjeringen får bred støtte

Ine Eriksen Søreide (H), leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, mener det er viktig at Norge støttet initiativ om tyngre våpen til Ukraina.

Hun sier regjeringens beslutning har Høyres fulle støtte.

– Høyre har siden krigens utbrudd oppfordret regjeringen til å gjøre kontinuerlige vurderinger av hvordan Norge har anledning til å støtte Ukraina med militære midler. Stridsvogner er avanserte våpensystemer som vil utgjøre en viktig forskjell for Ukrainas forsvar.

Venstre-leder Guri Melby skryter av regjeringens beslutning.

– Dette er viktige nyheter! Jeg er veldig glad for at også Norge nå deltar i samarbeidet om å levere stridsvogner til Ukraina for å gjøre styrkene bedre i stand til å ta tilbake okkuperte områder. Det er på sin plass med velfortjent skryt til regjeringen i dag, så ser jeg fram til vi får vite hvor stort Norges bidrag er.

Også Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg er positiv.

– Dette er veldig gode nyheter fra Norge. Norske stridsvogner vil, sammen med bidragene fra andre Nato-land, utgjøre en forskjell for Ukraina på slagmarken, og gjøre det mulig for Ukraina å frigjøre land som i dag er okkupert av russiske invasjonsstyrker, sier Stoltenberg til NTB.

Biden: USA sender også

Samtidig onsdag ettermiddag holdt USAs president Joe Biden pressekonferanse om Ukraina. Han bekrefter at USA sender 31 Abrams-stridsvogner til Ukraina.

– Stridsvognkapasiteter er kritisk viktig for Ukraina, sa USAs president Joe Biden i den TV-sendte kunngjøringen.

Han sa også at USA vil sende deler og utstyr som trengs til å holde stridsvognene i drift. USA vil også trene ukrainsk personell.

Amerikanske myndigheter snur dermed i saken, etter først å ha fremholdt at stridsvognene var for kompliserte til å være egnet til bruk i landet.

Meldingen kommer etter at tyske myndigheter tidligere onsdag bekreftet at de vil gi grønt lys til at tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner sendes til Ukraina, og at de også vil sende stridsvogner fra egne lagre.

– At USA skal sende sine Abrams-stridsvogner i tillegg viser at samholdet i NATO og blant de allierte er sterkere enn aldri før, og at vi alltid kommer til å stå opp for fred, frihet og sikkerhet i Europa, sier Guri Melby.

Flere land vil bidra

Polen er et av landene som også har lovet bort stridsvogner, mens Nederland og Spania er klare til å sende og Sverige er åpne for å sende på senere tidspunkt. Frankrike har allerede sendt lettere pansrede kjøretøy.

Donasjonen av stridsvogner er en eskalering av den vestlige våpenstøtten og noe Ukraina lenge har bedt om. Reaksjonene på dette har vært krasse i Russland.

– Dette er ikke en offensiv trussel mot Russland, de russiske styrkene kan trekke seg tilbake til Russland, der de hører til, sa USAs president.

Likevel vekker Europeiske lands avgjørelser sterke reaksjoner fra Russland.

– Denne ekstremt farlige avgjørelsen tar konflikten til et nytt nivå av konfrontasjon, sier Russlands ambassadør i Berlin, Sergej Netsjajev.

Hør fersk episode av Den politiske situasjonen:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.