Når britene setter i gang den formelle prosedyren for utmelding av EU, vil det ha gått 279 dager siden folkeavstemningen. Det har vært 279 dager med mye spillfekteri på begge sider.

Når prosessen starter på ordentlig, blir det en annen dynamikk, mener Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg ved UiO.

– Alt det som så langt har vært luftige spekulasjoner, vil plutselig få en mer konkret form, sier Bratberg til NTB.

Samtidig begynner klokka å tikke. Er det ingen enighet på plass etter to år, vil britene automatisk bli kastet ut.

Tre spørsmål

Spesielt tre spørsmål antas å bli dominerende i skilsmisseforhandlingene: barna, boet og det framtidige forholdet.

* Barna: EU og Storbritannia må bli enige om rettighetene til EU-borgere som allerede bor i Storbritannia, og briter som allerede bor i EU-land. Ifølge britenes egne anslag bor det 2,8 millioner EU-borgere i Storbritannia, mens rundt 1 million briter er bosatt i andre EU-land.

* Boet: EU og Storbritannia må gjøre opp regningen. Anslagene varierer sterkt, men på EU-siden har det vært vanlig å snakke om rundt 60 milliarder euro. Pengene må britene betale for å dekke langsiktige utgifter i EU-budsjetter som Storbritannia selv har vært med på å vedta. Det er ventet at summen vil bli kraftig utfordret fra britisk side.

* Framtida: EU og Storbritannia må begynne å diskutere hvordan forholdet mellom dem skal se ut etter at britene har forlatt unionen.

Kan bryte sammen

I verste fall kan forhandlingene kollapse, slik at Storbritannia blir tvunget til å forlate EU uten å ha noen skilsmisseavtale på plass. Statsminister May har også truet med at hun heller vil gå ut med ingen avtale enn en dårlig avtale.

Bratberg tror likevel ikke det vil skje.

– Det går ikke an å holde fast ved en sånn strategi. Ingen avtale er det verst tenkelige utfallet. Det tror jeg bør være ganske opplagt for britene også hvis de bare ser realistisk på det, sier Bratberg.

– Det står så mange sterke interesser på spill at jeg tror det skal mye til for at man manøvrerer seg så dårlig gjennom det, sier han.

Norsk løsning er ikke godt nok

Heller ikke Stephen Booth, direktør i tankesmia Open Europe, mener kollaps er sannsynlig. Det avgjørende blir å komme tidlig i gang med en positiv dialog om det framtidige forholdet, mener han.

– Spørsmålet er hvilke betingelser EU setter for en framtidig handelsavtale. Jeg tror ikke Storbritannia vil være i stand til å godta en situasjon som den Norge er i, der man må godta EUs regler uten å ha stemmerett når disse vedtas, og der man må godta fri flyt av mennesker over grensene, sier Booth til NTB.

– Jeg tror det er dette statsminister May sikter til når hun snakker om en dårlig avtale, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.