Det har den siste tiden oppstått problemer med å få vekslet norske sedler i utlandet, opplyser Norges Bank på sine nettsider torsdag ettermiddag.

– Norges Bank har fått informasjon om at noen banker i Norge er blitt mer restriktive med å kjøpe norske sedler fra utlandet, med henvisning til hvitvaskingsregelverket. Det har ført til at noen utenlandske banker og vekslingskontorer har sluttet å ta imot norske sedler. Etter det vi har fått opplyst, er det også problemer med å få vekslet danske og svenske sedler utenfor Skandinavia, heter det i meldingen fra Norges Bank.

Denne situasjonen kommer ikke som et resultat av beslutninger eller handlinger fra sentralbanken, påpekes det.

– Sedler handles mellom kommersielle aktører på tvers av landegrensene, og det er banker i Norge som tar imot innskudd av kontanter. Slik virksomhet er underlagt alminnelig bankregulatorisk regelverk, heter det.

Nå jobber Norges Bank med å hente inn mer informasjon om situasjonen.

– Inntil videre bør nordmenn som planlegger en reise til utlandet vurdere å veksle til seg valuta før avreise eller benytte kort eller andre elektroniske betalingsmidler under selve reisen, opplyses det. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.