Huseby ble dømt i Lagmannsretten, der han også ble pålagt å ødelegge 62 Iphone-skjermer. Men Høyesterett mener det hefter såpass med usikkerhet rundt dommen at saken nå skal endelig avgjøres i landets høyeste domstol.

Det er anken over rettsanvendelsen som nå skal vurderes igjen av Høyesterett. Høyesterett skal ikke vurdere bevisbedømmelsen på nytt, og denne delen av anken er avvist.

«Blir dommen stående, betyr det at Apple holder et jerngrep om virksomheten og hindrer konkurransen fordi aktuelle aktører må rette seg etter dommen. Det er trist. Derfor vurderes nå en anke til Høyesterett», skrev Huseby i en tekstmelding til DN rett etter at dommen i Lagmannsretten hadde falt.

– Vi er ikke her for å stoppe Husebys virksomhet, men for å beskytte varemerket mot misbruk og piratkopiering og for å sørge for at produkter som selges under Apple-varemerket har forventet kvalitet av hensyn til forbrukerne, sa Apples advokat Anders Ervin Solberg i advokatfirmaet Onsagers i retten i januar 2018.

– Hadde delene vært uten varemerke, ville vi ikke gått til sak, sa han.

Stanset i tollen

– Dette er David mot Goliat. Vi må bort fra bruk og kast, og over til reparasjon og vedlikehold. Denne dommen vil bidra til det motsatte.

Det har lederen i organisasjonen Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, sagt om saken.

I Oslo tingrett, og siden i Borgarting lagmannsrett, har Iphone-reparatør Henrik Huseby og hans enkeltmannsforetak PCKompaniet kjempet mot teknologigiganten Apple, et av verdens aller største selskaper.

Mens Huseby på Ski litt utenfor Oslo har beskjeden inntekt, solgte amerikanske Apple Iphone, Ipader, Macer og annet for nesten 2.300 milliarder kroner i fjor.

Det hele startet da norske tollere på flyplassen på Gardermoen for to år siden stanset en pakke fra Hongkong med 63 mobilskjermer. De reparerte skjermene hadde Apple-logo, strøket over med svart tusj. Tollerne handlet på ordre fra Oslo byfogd, der Apple hadde fått en såkalt midlertidig forføyning.

Det er vanlig at knuste skjermer i Vesten sendes til Kina for reparasjon, hvorpå skjermene sendes tilbake til reparatører i Vesten.

Apple gikk til søksmål mot det de mente var import av ulovlige kopier og brudd på deres varemerke. Etter å ha tapt i Oslo tingrett i vinter, vant Apple over Huseby i ankesaken i slutten av juni.

Dommerne i lagmannsretten kommer til at skjermene er ulovlige kopier. Dommen var knusende for Huseby:

  • Han ble dømt til å få mobilskjermene ødelagt
  • Han ble dømt til å betale 5.500 kroner til Apple i lisensavgift
  • Han ble dømt til å betale deler av teknologigigantens saksomkostninger. Men Lagmannsretten fant ut at saken hadde så stor prinsipiell betydning at Huseby skulle betale 75.000 av Apples samlede saksomkostninger på nesten 250.000 kroner.

Nå blir det best av tre når Høyesterett skal endelig avgjøre saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.