I porteføljen finnes også Norsk Hydro, Hennes & Mauritz og Novo Nordisk, viser DNs gjennomgåelse av offentlige dokumenter.

Også en rekke oljeselskaper, inklusive flere som er aktive på norsk sokkel, har fått godkjentstempel av USAs nye toppdiplomat.

Totalt har Rex Tillerson en formue på over en halv milliard dollar, cirka 4,1 milliarder kroner. Pengene er spredt over hele kloden, også til land USA har et anstrengt forhold til. 

Natt til torsdag norsk tid ble den tidligere ExxonMobil-sjefen godkjent av Senatet til tross for store protester. 

Avstemningen var den mest omstridte på over 50 år. 43 av 100 senatorer stemte imot. 

Tillersons forgjenger, demokraten John Kerry, ble godkjent med 94 stemmer. Republikaneren Condoleezza Rice, som satt i George W. Bush' regjering, ble godkjent med 85 stemmer, ifølge Reuters.

Se DNs spesial: Dette er Donald Trumps utvalgte

Det er nettopp de økonomiske båndene til fremmede land som skaper revolt blant politikerne i USAs øverste kammer. 

De mener interessekonfliktene står i kø når USAs utenriksminister også eier aksjer i kinesiske Alibaba og har gjort forretninger med Russlands president. 

– Jeg lover å følge de høyeste etiske normer for offentlige ansatte, bedyret Tillerson under høringen i Senatet.

En gjennomgåelse av Tillersons 38 sider lange «selvangivelse», som ble offentliggjort i forbindelse med høringen, viser at formuen er spredt over hele kloden. 

Størst er posten i Exxon-Mobil, hvor han var toppsjef frem til 1. januar. Den har en samlet verdi på 300 millioner dollar. 

På toppen kommer andre eiendeler som kan være verd opptil 200 millioner dollar, ifølge rapporten fra Office of Government Ethics.

Her finner man aksjer i amerikanske storselskaper som Apple, Nike og JPMorgan Chase samt eiendom og rentepapirer. 

Den tidligere oljesjefen har også investert i konkurrenter som Shell, Chevron, Total – og svenske Lundin. 

Posten i oljeselskapet, som er medeier i det store Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, er på under 1000 dollar. 

I samme størrelsesorden er postene i klesmerket Hennes & Mauritz og hygieneselskapet SCA, begge hjemmehørende i Sverige. Det samme gjelder den danske legemiddelprodusenten Novo Nordisk. 

Norsk Hydro figurerer også på oversikten, men ikke som en direkte investering. I stedet har Tillerson eksponering mot Norges fjerde største børsselskap gjennom Exxon-Mobils pensjonskasse. 

Vedlagt selvangivelsen er et ni sider langt brev hvor Tillerson forklarer hvordan han skal unngå interessekonflikter som utenriksminister. Han vil trekke seg fra styreverv og selge aksjer og andre verdipapirer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To ting vil gjøre denne suven populær i Norge
Andre generasjon Mini Countryman har vokst, samtidig som den har en løsning som kan gjøre den til en bestselger på det norske markedet. Se video fra vår prøvekjøring av nykommeren.
02:06
Publisert: