Den USA-ledede koalisjonen i Irak melder ifølge Reuters at alle styrker skal trekkes ut av Irak, av respekt for nasjonens suverenitet. Men USAs forsvarsminister sier senere det eksakt motsatte, at USA ikke har noen planer om å forlate Irak.

USAs forsvarsminister Mark Esper.
USAs forsvarsminister Mark Esper. (Foto: OLIVIER DOULIERY/AFP/NTB Scanpix)

– Vi registrerer signalene som nå kommer, og avventer politiske føringer før vi eventuelt iverksetter en umiddelbar uttrekking av våre soldater, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets Operative Hovedkvarter.

Han sier Norge har 70 konvensjonelle soldater fra panserbataljonen som driver opplæring og monitorering av irakiske styrker som kjemper mot IS i Anvar-provinsen vest i Irak. De norske styrkene er del av den USA-ledede koalisjonen i Irak.

Stordal sier en evakuering også innebærer materiell og utstyr, og er avhengig av hvilke avtaler som inngås med irakiske myndigheter.

I utgangspunktet har de norske soldatene mandat til å være i Irak ut 2020.

Tilbaketrekkingen av soldatene kommer ifølge NTB fram av et brev lederen for den amerikanske styrken i Irak, brigader William Seely, har sendt til lederen for den irakiske felleskommandoen.

– Styrken vil omplasseres i løpet av de kommende dagene og ukene for å forberede videre forflytning, heter det i brevet, som AFP har sett en kopi av.

Sent mandag kveld var forvirringen total da USAs forsvarsminister Mark Esper på en pressebriefing sa at USA ikke har noen umiddelbare planer om å forlate Irak.

Sent mandag kveld var det mye som tydet på at brevet om tilbaketrekking fra Irak var en skisse som aldri skulle vært offentliggjort.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.