I et større intervju med tv-kanalen Al Jazeera advarer Roubini mot et tiår preget av ustabilitet.

Den svenske avisen Dagens Industri har også omtalt intervjuet.

Ifølge iransk-amerikanske Robuini vil verden trenge store investeringer for å styrke humankapitalen – menneskers utdannelse, ferdigheter og kompetanse. Det må til for å kunne lykkes med digitalisering.

– Vi må gi mennesker verktøyene for å kunne håndtere globaliseringen og den teknologiske utviklingen som kommer til å forandre industrien, sier Roubini til Al Jazeera.

Han mener at alle barn bør introduseres til datamaskiner, koding og naturvitenskap fra tidlig alder.

– Koding er fremtidens språk. Barn burde lære seg å kode i samme alder som de lærer seg engelsk, sier Roubini.

Han er kjent for sine pessimistiske syn og har fått tilnavnet «Dr. Doom». I januar deltok han på Skagens nyttårskonferanse i Oslo.

Se til Skandinavia

På spørsmål fra Al Jazeera om hvilke land som vil stå igjen som vinnere de neste årene, peker Roubini på Skandinavia.

Det er først og fremst landene i Skandinavia som tar digitaliseringen på alvor og gjør de «riktige tingene», ifølge økonomen.

– De tar i bruk ny teknologi og digitaliserer samfunnet. I Sverige har betalingssystemet blitt digitalisert – kontanter brukes knapt ikke, sier Roubini.

Han peker også på velferdsstaten.

– De har et omfattende velferdssystem. Om du mister jobben har du muligheten til å skaffe deg ferdigheter gjennom utdannelse og omskolering, ettersom det er gratis.

Det sosiale sikkerhetsnettet gjør det enklere for dem som er uheldige å komme på fote igjen, ifølge Roubini.

Kritisk til USA

Om menneskeheten ikke lykkes med å adresse den digital omstillingen spår Roubini at det kan lede til massearbeidsledighet og større økonomisk ulikhet.

– Hvis for mange mennesker føler seg etterlatt, vil det også gi grobunn til en stor frustrasjon som kan munne ut i vold og depresjoner.

Roubini er spesielt kritisk til utviklingen i USA de siste årene og snakker om at man har skapt en ny «underklasse» i det amerikanske samfunnet.

– Det er en stor underklasse av hvite som er mangler jobb, inntekt, ferdigheter, håp og er hjelpeløse med gjeld og ingen eiendeler.

Roubini viser til opioid-krisen i USA der 80.000 mennesker dør som følge av opioidoverdoser hvert eneste år.

– Flertallet av disse er en del av den hvite underklassen, sier Roubini.

Roubini mener det trengs en økonomisk politikk i USA som kan ta tak i behovene til vanlige arbeidere og forbrukere. Han advarer mot å tro at proteksjonisme og innvandrerstopp er løsningen. Teknologi vil føre til større endringer enn migrasjon og handel i tiden fremover.

– Når vi får selvkjørende kjøretøy, vil millioner av Uber- og Lyft-sjåfører miste jobbene sine. Millioner av lastebilsjåfører vil også være uten jobber, sier Roubini.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.