Denne uken har kryptovalutamarkedet vært en nær kollaps. Bitcoin-kursen har falt fra 6500 dollar på onsdag til en bunnotering torsdag på 5400 dollar – den laveste noteringen på over ett år. Like før jul i fjor lå kursen på nesten 20.000 dollar.

Kursfall på 190 mrd.

Det er ikke bare spekulanter i digitale valutaer som får svi for det kraftige fallet i nesten alle digitale valutaer. Det børsnoterte amerikanske teknologiselskapet Nvidia falt med nesten 17 prosent i etterhandelen etter at det la frem kvartalsregnskapet.

Resultatet var solid, men omsetningen kom inn svakere enn ventet. Det er utsiktene fremover med blant annet handelskrig og usikkerhet rundt etterspørselen etter kraftige grafikkort som tynger.

Omsetningen i forrige kvartal kom på 3,18 milliarder dollar. Dette er 21 prosent høyere enn samme kvartal i fjor, men kun to prosent høyere enn foregående kvartal. Driftsresultatet falt med ni prosent mot foregående kvartal.

Omsetningen i inneværende kvartal ventes å havne på 2,7 milliarder dollar. Konsensus har ligget på 3,4 milliarder dollar.

– Krypto-hangoveren har vart lengre enn vi forventet. Vi trodde vi hadde gjort en bedre jobb med å styre kryptodynamikken, sa konsernsjef Jensen Huang i forbindelse med resultatfremleggelsen.

Nvidia har i flere tiår utviklet kraftige grafikkort til personlige datamaskiner. Disse er svært populære hos spillentusiaster, som ønsker rask og kraftig grafikk til dataspill.

Utvinningen av digitale valutaer krever svært mye datakraft. Ved hjelp av siste generasjon grafikkort kan man øke regnekapasiteten drastisk. Interessen for kryptovaluta førte derfor til at lagrene ble tømt for avanserte grafikkort ved årsskiftet.

De digitale valutaene ethereum, bitcoin gold og electroneum kan fortsatt utvinnes ved hjelp av denne typen grafikkort. For bitcoin kreves mer avanserte datamaskiner.

Nvidia økte produksjonskapasiteten da kryptofeberen raste. Prisen på digitale valutaer har falt kraftig i år og Huang innrømte at det ligger store mengder grafikkort på lager og i butikker som ikke er solgt.

Aksjekursen på Nvidia falt med 16,7 prosent i etterhandelen på torsdag kveld i USA. Børsverdier på 23 milliarder dollar (190 milliarder kroner) forsvant. Aksjekursen har falt med 42 prosent siden 1. oktober.

Skitten maktkamp

Bitcoin-rivalen «bitcoin cash» ble splittet i to valutaer på torsdag etter en maktkamp mellom to rivaliserende fraksjoner.

«Omstridte splitter kan være ubehagelige. Den ideologiske debatten bak denne splitten har endret situasjonen til en mye skitnere kamp enn vi har sett tidligere», skriver analytiker Ria Bhutoria hos Circle Research i an rapport.

Den selverklærte skaperen av bitcoin, australske Craig Wright, ønsker å gjøre endringer i teknologien til «bitcoin cash». Han møter stor motstand fra store grupperinger, blant annet den kinesiske utvinnerkjempen Bitmain Technologies og investor Roger Ver.

Wright erklærte «krig» mot «Team ABC», som støttes av Ver – ofte kalt «bitcoin Jesus».

«Du er min fiende», skrev Wright i en epost til Ver, ifølge en Youtube-video Ver publiserte før splitten.

I forrige uke lå kursen på en «bitcoin cash» på 640 dollar. Etter splittelsen omsettes «bitcoin cash SV» til 90 dollar og «bitcoin cash ABC», som er originalen, til 282 dollar.

– Det er for tidlig å si hvem som vil vinne, sier teknologidirektør Lucas Nuzzi hos Digital Asset Research til Bloomberg.

«Bitcoin cash» ble omsatt til over 3700 dollar før nyttår i fjor. Justert for splitten har verdien falt med 90 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
03:53
Publisert: