Renten på kinesiske statsobligasjoner med en løpetid på ti år har steget til over fire prosent denne uken – for første gang siden 2014. For ett år siden var den på 2,8 prosent.

Sentralbanken svarte med å tilføre finanssystemet 310 milliarder yuan på torsdag. Det går rykter om at tilsvarende har skjedd på fredag.

– De ønsker ikke at det skapes en panikk i markedet, sier seniorøkonom Zhou Hao hos Commerzbank til Financial Times.

Obligasjonsmarkedet har vært under press i flere måneder etter at sentralbanken økte korte renter for å redusere spekulasjon.

– Dette markedet er ikke lengre i en normal tilstand. Det har avviket fullstendig fra grunnleggende prislogikk, økonomiske fundamenter og signaler fra sentralbanken, sier sjeføkonom Deng Haiqing hos JZ Securities til Wall Street Journal.

Historisk høy gjeld

Da den globale finanskrisen rammet høsten 2008 gikk kinesiske myndigheter sammen med sentralbanken for å tilføre markedet alt de kunne av likviditet. En redningspakke på over 4000 milliarder kroner ble gjort klart i løpet av en helg.

Banker, finansinstitusjoner og kommuner fikk frie tøyler til å gjøre nesten hva de ønsket for å holde den økonomiske aktiviteten oppe. Resultatet er en historisk gjeldsoppbygging som ikke har ført til en tilsvarende økonomisk vekst.

Ifølge «Global Debt Monitor» fra Institute of International Finance passerte den offentlige gjelden i Kina 300 prosent av landets bruttonasjonalprodukt for første gang i år.

Denne uken har renten på kinesiske statsobligasjoner vært på over fire prosent – for første gang siden oktober 2014. I USA ligger den på 2,4 prosent, 1,3 prosent i Storbritannia, 0,4 prosent i Tyskland og 0,06 prosent i Japan.

Ny «all-time high»

Finansmiljøene er i tvil om hva konsekvensene kan bli.

– Det mest bekymringsfulle potensielle utfallet vil være en innstramning i Kina. Dette vil være en katalysator for en forverring i markedssentimentet, sier global strateg Benjamin Mandel hos J.P. Morgan Asset Management til CNBC.

Han utelukker ikke at markedene vil reagere uavhengig av hva som skjer i den kinesiske økonomien.

En svakere vekst i Kina vil raskt spre seg til verdensøkonomien – og aksjemarkedene. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen er på det høyeste nivået siden 1991. Nøkkelindeksene ved Wall Street er på en «all-time high».

Tror på gjeldsstabilisering – om to år

Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken har lenge advart Kina om den galopperende gjelden i offentlig og privat sektor i Kina.

«Kinesiske myndigheter står overfor en delikat balanse mellom å stramme inn finanspolitikken og bremse den økonomiske veksten», skrev IMF i Global Financial Stability Report.

Flere kredittvurderingsselskaper har nedgradert den kinesiske statsgjelden. Moody’s kom med den første nedgraderingen på nesten 30 år tidligere i år.

«Moody’s forventer økt gjeldsvekst i hele økonomien de kommende årene. Det planlagte reformprogrammet vil sannsynligvis bremse opp, men det vil ikke stanse gjeldsoppbyggingen», skrev Moody’s i rapporten.

Morgan Stanley kom med en rapport denne uken hvor de forklarer hvorfor de fortsatt er positive til den kinesiske økonomien og planene som ble presentert av president Xi Jinping under partikongressen, som ble avsluttet for en knapp måned siden.

«Vi føler oss mer trygge på at Kina vil klare å få til en stabilisering av gjelden, målt mot bruttonasjonalprodukt, i andre halvår 2019. Kina vil oppnå høyinntektsstatus i 2025 – to år tidligere enn vi tidligere mente», skriver Morgan Stanley.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: