På Orchard Road i Singapore, en av de mest kjente handlegatene i verden, har treningsinstituttet Pure Fitness flyttet ut fra de sentrale lokalene på gatenivå. Offisielt er det prosjekt «A1164-00001-2015» som står bak renoveringen.

– Rene helligdommer

Det er en åpen hemmelighet at Sørøst-Asias første Apple Store vil åpne i lokalene – sannsynligvis om tre uker. Ingenting er bekreftet. Arkitekter og anleggsselskaper har undertegnet avtaler hvor de kan ilegges bøter på inntil 420 millioner kroner hvis de deler informasjon.

– På mange måter er Apple-butikkene rene helligdommene for fansen. Det gir dem en mulighet til å oppleve og ta på produktene. Singapore er et viktig knutepunkt som også tiltrekker seg mange turister. Derfor er det strategisk viktig at de er i Singapore, sier direktør Bryan Ma hos analyseselskapet IDC Asia Pacific til CNBC Asia.

Singapore har en befolkning på størrelse med Norge, men det er et av verdens rikeste land med høy kjøpekraft. Rundt 15 millioner turister og forretningsreisende er innom miniputtstaten hvert år.

I forrige uke åpnet en Apple Store i Burj Khalifa i Dubai – verdens høyeste skyskraper. Apple vil sannsynligvis passere 500 Apple-butikker i løpet av mai.

Apple vil starte produksjon av Iphone SE-modellen i India i år. Dette er nok et forsøk på å kapre markedsandeler i verdens nest mest folkerike land og hvor det fortsatt er vekst i smarttelefonmarkedet. Prisen på inngangsmodellen vil falle med lokalproduksjon.

Ingen tør si «selg»

Apple satte en ny rekord på mandag etter at aksjekursen steg med over to prosent til 146,58 dollar. Dette gjør at Apple er verdt 768,3 milliarder dollar (6.600 milliarder kroner). Siden nyttår har aksjekursen steget med 26,6 prosent. På ti år er verdien tidoblet.

77 prosent av analytikere som følger Apple har en kjøpsanbefaling på aksjen, ifølge FactSet. Det er ingen salgsanbefalinger å finne. De tror imidlertid at Apple-aksjen ikke vil fortsette oppgangen i samme tempo som de siste månedene.

Det ventes en avkastning på 5,2 prosent de neste 12 månedene. Amazon og Alphabet (Googles morselskap) vil begge få en avkastning på 13,4 prosent og 11,5 prosent, ifølge FactSet.

– Det er som om ikke noe kan gå galt for Apple. 2016 var ikke et bra år for Apple-inntjeningen, men det er sjeldne de blir straffet for det. De blir ikke straffet på samme måte som Facebook. Analytikere nøler med å sette et tak på Apples vekst. Det har vært mye støy rundt Iphone 8. Ingen tør å gå mot strømmen, sier direktør Christine Short hos Estimize til CNBC.

Juni-overraskelse?

Forventningene til kvartalsresultatet Apple legger frem senere på tirsdag dreier seg mest om hvordan selskapet har gjort det i Asia det siste kvartalet – og guiding for de neste kvartalene.

For ett år siden falt Apples omsetning i stor-Kina med 26 prosent. Dette kom som en overraskelse på investorer.

Årsaken var økt konkurranse fra kinesiske smarttelefonprodusenter som Huawei, Appo og Vivo. Mange potensielle Iphone-kjøpere venter på nye modeller fra Apple.

JPMorgan og UBS er bekymret for de neste par kvartalene hvis potensielle kjøpere venter på de nye Iphone 8-modellene og velger å ikke kjøpe dagens modeller.

– Vi er litt bekymret for etterspørselen før lanseringen av et såpass interessant produkt mot slutten av 2017. Enhver svekkelse i aksjekursen er en kjøpsmulighet, skriver analytiker Rod Hall hos JPMorgan.

Han utelukker ikke i at Apple kommer til å vise frem de nye Iphone-modellene under en utviklingskonferansen i juni.

Samsungs nye flaggskipsmodeller for 2017 er allerede i salg og er blitt svært godt mottatt.

– Det store antallet brukere som kommer til å oppgradere sine Iphone-modeller er som sprengstoff for Apples utsikter i Kina, skriver analytiker Timothy Arcuri hos analyseselskapet Cowen.

Apples konsernsjef Tim Cook har gjentatt flere ganger de siste årene, senest i oktober, at han er svært optimistisk når det gjelder Apples utsikter i Kina, India og resten av Asia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: