Berlingske Business har skaffet frem informasjon om mistenkelige pengestrømmer for nye 28 milliarder danske kroner, noe som bringer det samlede beløp på hvitvaskede penger i Danske Bank opp i 53 milliarder kroner.

Den nye avsløringen gjelder den såkalte Magnitskij-saken, der statlige russiske tjenestemenn og kriminelle stjal skatteinntekter som så ble kanalisert ut av Russland.

Tidligere har Berlingske Business dokumentert hvordan mistenkelige penger fra blant annet Moldova, Russland og Aserbajdsjan ble kanalisert gjennom Danske Banks filial i Estland inn i Europa. Den nye lekkasjen viser at man ennå ikke har sett det fulle omfang av saken.

Det var i mars i fjor at Berlingske Business først skrev at 140 milliarder kroner i svarte penger ble ført ut av Russland for å hvitvaskes i europeiske banker. Syv milliarder kroner av disse pengene passerte gjennom Danske Banks estiske filial i 1500 transaksjoner, ifølge Berlingske.

Danske Bank innrømmet etterpå at deres kontroll ikke hadde vært god nok.

Aserbajdsjan og Putin

Siden er det blant annet kommet frem at regimet i Aserbajdsjan kanaliserte milliarder gjennom den danske banken.

Ledelsen ble også varslet om at familien til president Vladimir Putin og den russiske etterretningstjenesten angivelig hvitvasket store beløp gjennom banken.

Og i juni i år kunne Berlingske fortelle at den estiske avdelingen også var bank for et selskap som var involvert i en stor våpenhandel mellom Nord-Korea og Iran.

Det var en varsler som allerede i 2013 først gjorde bankens ledelse oppmerksom på problemer og mulige ulovligheter. Et internt brev advarte også i 2014 ledelsen om at filialen i Estland handlet i strid med reglene om hvitvasking, og at de ansatte hjalp til med å skjule kundene for myndighetene.

Saken førte til at den estiske filialen ble lagt ned, men det var først i 2017 at Danske Bank satte i gang en intern undersøkelse som ennå ikke er ferdig.

– Merkelig at ikke straffet

– Hvitvasking for over 50 milliarder kroner er et astronomisk beløp, og det gjør det bare enda mer oppsiktsvekkende at Danske Bank hittil har sluppet bøter, sier hvitvaskingsekspert Jakob Dedenroth Bernhoft til Berlingske.

Avsløringene av den massive hvitvaskingen har ennå ikke ført til noen konsekvenser bortsett fra kritikk fra Finanstilsynet i Danmark og Estland og fra noen politikere. Tidligere i år ba Finanstilsynet banken om å sette til side 5 milliarder kroner i en buffer.

Danske Bank vil ikke kommentere de nye opplysningene. Bankens sjef for Group Compliance, Anders Meinert Jørgensen, sier det er for tidlig å konkludere om omfanget av den mulige hvitvaskingen, men at de selv tidligere har sagt at det kan være større enn først antatt.(Vilkår)

«Du burde bli statsminister»
DN-kommentator Kjetil Wiedswang rapporterer fra Petter Stordalens fest under Almedalsveckan.
01:26
Publisert: