Etter en kveld med heftige debatter i det britiske Underhuset, sto statsminister Boris Johnson nok en gang igjen som den store taperen.

Først vedtok parlamentet et forslag som gikk ut på å pålegge Johnson å be EU om ytterligere tre måneders utsettelse av brexit.

Målet med dette er å hindre at britene forlater EU uten en avtale i slutten av oktober – og legger opp til at man går ut av EU 31. januar.

Den første voteringen over forslaget skjedde ved 17-tiden i London etter en innledende debatt i Parlamentet. 329 representanter stemte for å sende forslaget videre til komitébehandling, mens 300 stemte mot.

En ny, avgjørende votering ble gjennomført onsdag kveld, etter at endringsforslagene er blitt stemt over. Da ble resultatet 327 representanter for å sende forslaget videre, mens 299 stemte mot. Forslaget sendes derfor videre til behandling i Overhuset.

Foreslo nyvalg

Deretter ble det enda verre. Johnsons svar på det første nederlaget var å foreslå et nyvalg 15. oktober – drøye to uker før Storbritannia egentlig skal ut av EU.

– Landet må bestemme om det er opposisjonslederen eller jeg som skal til Brussel og ordne opp. Dersom det blir meg, vil jeg prøve å få til en avtale, og jeg vet at jeg kan få det til, sa Johnson etter å ha lidd sitt andre nederlag på like mange dager.

Labour-leder Jeremy Corbyn svarte på utfordringen med å si at han gjerne vil sparke ut dagens regjering, men først vil han ha loven om utsettelse gjennom Overhuset og tilbake med dronningens signatur.

– Det valget han tilbyr nå, er som eplet Snøhvit fikk, forgiftet med en «no deal»-brexit, sa Labour-lederen.

– Statsministeren sier han har en strategi, men kan ikke fortelle oss hva den er. Han kan ikke fortelle EU det heller. Det er overhodet ingenting der. Dersom han har en brexitplan, bør han legge den frem for folket i en folkeavstemning eller i et valg, fortsatte en offensiv Corbyn.

Å vedta nyvalg krever to tredels flertall i parlamentet - som totalt består av 650 medlemmer. Det innebærte at Johnson trengte støtte fra rundt hundre Labour-representanter for å få gjennom sitt forslag.

Det fikk han ikke. Totalt stemte 298 for forslaget om nyvalg og 56 imot. Med andre ord fikk han ikke to tredels flertall.

Ønsker egentlig ikke nyvalg

Allerede tidligere onsdag varslet opposisjonspartiet at de ikke har tenkt å bli med på forslaget. Selv om Labour-leder Jeremy Corbyn i utgangspunktet ønsker et nyvalg velkommen, vil han ikke støtte et nyvalg før lovforslaget som sikrer en utsettelse av brexit og ingen «no deal» er banket gjennom.

For statsministeren er situasjonen omvendt. Han ønsker seg ikke et nyvalg, men han vil heller ikke skyve brexit enda lenger ut i tid.

Situasjonen er ikke blitt enklere etter at regjeringen mistet flertallet i Parlamentet da Phillip Lee hoppet av tirsdag og 21 konservative opprørere ble ekskludert fra partiet.

Utsettelse – ikke løsning

Britene er fortsatt avhengige av at EU-landene enstemmig går med på en utsettelse. Det gjenstår også å se om den fastlåste brexitsituasjonen i Storbritannia er noe bedre i januar. Det som debatteres denne uken, skyver med andre ord bare på problemet.

Sir Oliver Letwin legger ikke skjul på at det blir vanskelig å komme frem til en enighet innen utgangen av januar, men mener regjeringen ikke har en sjanse til å klare det innen 31. oktober.

– Vi er mellom barken og veden, og denne gangen er veden å foretrekke fremfor barken, sa han i Underhuset.

Pussig nok gikk et forslag om å sende tidligere statsminister Theresa Mays skisse avtale med EU tilbake til Underhuset for en ny votering. Dette skal ha skjedd ved en feil, ifølge britiske journalister.

– Ting er i ferd med å bli veldig, veldig merkelige rundt her nå, skriver BBC-journalist Laura Kuenssberg på Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.