Onsdag la EU-president Ursula von der Leyen frem forslag til den sjette sanksjonspakken mot Russland. Denne inkluderer en utfasing av russisk råoljeimport i løpet av seks måneder, og raffinert olje innen utgangen av året.

Den forrige sanksjonspakken fra EU ble vedtatt i april, og inneholdt for første gang sanksjoner mot den russiske energisektoren da det ble innført forbud mot import av russisk kull.

EU splittet

Importforbudet omfatter både olje som fraktes til havs og gjennom rørledninger.

– La meg være tydelig: Dette blir ikke lett. Noen medlemsland er sterkt avhengige av olje fra Russland, men vi må simpelthen gjøre det, sa von der Leyen.

Hun understreket at utfasingen skal skje på en måte som gjør at unionen klarer å sikre alternative forsyningslinjer.

En oljeembargo mot Russland er omstridt i EU. Mens medlemsland som Polen og Tyskland ønsker forslaget velkomment, har Ungarn allerede varslet at de kommer til å legge ned veto.

Sanksjoner mot russisk patriark

I tillegg til oljeforbudet, foreslår EU-kommisjonen å innføre sanksjoner mot flere russere. Blant dem er patriark Kirill, den øverste lederen for den russiskortodokse kirken.

Kirill skal være tett knyttet til Putin og har uttrykt støtte til krigføringen i Ukraina.

57 andre russere er også omfattet av kommisjonens sjette sanksjonspakke, inkludert militærpersonell og den nære familien til Putin-talsmann Dmitrij Peskov.

Rammer russisk bankgigant

Kommisjonen foreslår dessuten å stenge den russiske bankgiganten Sberbanks tilgang til det internasjonale betalingssystemet Swift.

I tillegg skal to andre banker ekskluderes fra Swift, kunngjorde von der Leyen da hun la fram sanksjonspakken onsdag.

EU har tidligere varslet at Sberbank og flere andre russiske banker kom til å bli utestengt fra Swift.

Fra før er sju russiske banker ute av det globale betalingsnettverket som del av sanksjoner som ble varslet 12. mars.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.