I nylig publiserte lydfiler fra 1971 kan man høre daværende guvernør i California og senere president Ronald Reagan uttrykke seg rasistisk om afrikanske delegater til FNs generalforsamling, ifølge det amerikanske nyhetsmagasinet The Atlantic.

Uttalelsene faller i en telefonsamtale med USAs på det tidspunkt sittende president Richard Nixon.

- Å se disse, disse apene fra disse afrikanske landene – faen ta dem, de er fortsatt ikke komfortable med å ha sko på bena, hører man Reagan si på lydfilen som er publisert i The Atlantic.

Etter Reagans utblåsing høres Richard Nixons høylytte latter.

Richard Nixon var USAs president fra januar 1969 til han måtte gå av på grunn av Watergate-skandalen i august 1975. Ronald Reagan var USAs president i to perioder fra januar 1981 til januar 1989.

«Kannibaler»

Bakgrunnen for telefonsamtalen i 1971 var at Reagan var irritert over at flere afrikanske land dagen før hadde stemt for å gi Kina plass i FNs generalforsamling fremfor Taiwan.

Reagan var heller ingen stor tilhenger av FN, for i telefonsamtalen beskriver han forsamlingen som en «kengurudomstol» full av «bomser».

Telefonsamtalen ble tatt opp på lydbånd av Nixon, og er nå offentliggjort av Tim Naftali, tidligere sjef for Nixons presidentbibliotek.

Hadde historien stoppet der hadde det ifølge Naftali vært ille nok, men det gjorde den ikke. Rett etter at Nixon hadde avsluttet telefonsamtalen med Reagan oppsøkte han utenriksminister William Rogers der han beskrev de afrikanske delegatene som «kannibaler», før han la til; «herre Jesus, de hadde ikke en gang sko på seg».

Offentliggjøringen av den kompromitterende telefonsamtalen skjer samtidig med kontroversielle uttalelser på Twitter fra dagens president Donald Trump. Nylig fordømte Representantenes hus Trumps uttalelser som rasistiske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.