Eks-president Barack Obama en av de første som kommer med knusende kritikk mot Donald Trump for å trekke USA fra Parisavtalen og sier han «vraker framtiden».

– Klimaavtalen skal beskytte den verden som vi overlater til våre barn, sier Obama i en uttalelse.

– Nasjonene som står ved klimaavtalen, vil tjene på det i form av nye jobber og næringer i fremtiden Jeg mener USA bør gå foran. Men i fraværet av amerikansk lederskap, der administrasjonen blir med en liten håndfull nasjoner som fornekter fremtiden, er jeg sikker på at amerikanske byer, stater og bedrifter vil fortsette å lede an for å redde vår ene, felles klode, påpeker Obama.

Helgesen: Feilaktige argumenter

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) er skuffet, men ikke overrasket, over at president Donald Trump trekker USA fra Parisavtalen.

Helgesen fulgte Trumps pressekonferanse hvor han kom med kunngjøringen. Han har vanskelig å forstå den amerikanske presidentens begrunnelse.

– Beslutningen hviler på feilaktige argumenter. Han framstiller det som Parisavtalen er en konspirasjon mot USA, men dette er jo en modell hvor landene selv melder inn hva slags forpliktelser de tar på seg, sier Helgesen til NTB.

– Det er skuffende at USA med dette melder seg ut av et sterkt internasjonalt fellesskap hvor så å si alle verdens land har forpliktet seg til å bekjempe klimaendringer. Dette er et land vi er vant til å se som leder, fortsetter han.

Flere av USAs fremste næringslivsledere advarte Trump mot å bryte ut. Deriblant Tesla-eier Elon Musk som forespeilet at han ville bryte samarbeidet med Det hvite hus hvis bruddet ble en realitet.

Nå uttaler Musk at bruddet ikke er bra hverken for USA eller resten av verden.

Trist dag

EU kaller Donald Trumps beslutning om å trekke USA fra Parisavtalen for en trist dag for verdenssamfunnet.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier Trumps beslutning er en alvorlig feil, mens EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete er skuffet.

– I dag er en trist dag for verdenssamfunnet, en hovedpartner snur ryggen sin til kampen mot klimaendringene. EU beklager dypt den ensidige beslutningen fra Trump-administrasjonen om å trekke USA fra Parisavtalen, sier EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete i en uttalelse.

Miljøbevegelsen på krigsstien

Den norske miljøbevegelsen betegner beslutningen om å trekke USA fra Parisavtalen som umoralsk og uforståelig og et gedigent tilbakeslag i klimaarbeidet.

– Trump har tatt en svært umoralsk beslutning, som vil ha negative konsekvenser for hele verden, men også for amerikanerne, som Trump feilaktig påstår at vil ha godt av at USA trekker seg, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge til NTB.

– Det er et stort tilbakeslag for arbeidet med å begrense utslippene av klimagasser at verdens nest største utslippsland fornekter klimavitenskapen, og trekker seg ut. Vi forventer nå at verdenssamfunnet øker sine ambisjoner om utslippskutt, og samtidig sørger for at USAs uansvarlige og uforståelige alenegang i klimasaken får konsekvenser for dem, sier leder Ask Lundberg i Naturvernforbundet.

Donald Trumps beslutning betyr at Norge må gjøre mer, ikke mindre og at avgjørelsen må mane til handling, ikke avmakt, mener Natur og Ungdom.

– Vi kan ikke sitte på hendene og vente på at et annet land bestemmer seg for å leke frelser. Ansvaret for å stanse klimaendringene hviler på skuldrene til alle verdens land; dette inkluderer også Norge. At Trump nå trekker seg ut, betyr at resten av verden må gjøre mer, ikke mindre, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom til NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.