Obama holdt fredag en tale til studenter ved universitetet i Illinois, og her kritiserte han Republikanerne for å skjerme Trump fra granskning.

– Når det er vakuum i vårt demokrati, når vi ikke stemmer, når vi tar våre grunnleggende rettigheter og frihet for gitt, da vil andre fylle tomrommet med en politikk som spiller på frykt og krenkelse og skyttergravsmentalitet vil dominere, sa han og oppfordret USAs ungdom til å bruke stemmeretten i mellomvalget i november.

– Sunn fornuft

– Den største trusselen mot demokratiet er kynismen. Du må gjøre mer enn bare å retweete en emneknagg, du må stemme, formante han.

– Om to måneder har vi muligheten til å gjenopprette noe sunn fornuft i vår politikk, la ekspresidenten til.

Siden han forlot Det hvite hus i januar 2017, har Obama holdt en lav profil og i liten grad deltatt i det offentlige ordskiftet. Men i fredagens tale tok han bladet fra munnen.

– Hva har skjedd?

– Hva er det som har skjedd med Det republikanske partiet, spurte han og anklaget Republikanerne for å undergrave USAs allianser med andre land samtidig som Trump nærmer seg Russland.

– Tidligere var partiets viktigste prinsipp kampen mot kommunismen. Nå innynder de seg hos den tidligere sjefen for KGB, sa Obama videre.

Han anklaget også Republikanerne for å forårsake et stadig større føderalt budsjettunderskudd gjennom store skattekutt.

Obama sa videre at de mange tilbakeslagene mot framskritt utføres av «de mektige og privilegerte» som ønsker enda mer splittelse i USA for på den måten å sikre seg selv flere privilegier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.