Flere republikanere støtter forslaget fra senatorene Lindsey Graham og Bill Cassidy for å fjerne Obamacare. Det så ut til at republikanernes kamp for å få gjennom en helsereform under president Donald Trump var lagt død tidligere i år, men nå er saken igjen aktuell.

– Dette er ikke en øvelse, skrev den demokratiske lederen Chuck Schumer på Twitter mandag, og skrev videre at republikanerne er tilbake med en verre versjon av såkalt Trumpcare.

Ingen demokrater vil støtte lovforslaget – noe som betyr at republikanerne har frem til 30. september for å få det vedtatt, skriver Bloomberg. Dette er fordi reglene som gjør det mulig å få et lovforslag gjennom Senatet med 50 stemmer pluss visepresident Mike Pence går ut 30. september.

Det nye forslaget vil erstatte subsidiene til Obamacare med såkalte block grants – store summer til delstatene, som i større grad vil få bestemme hvordan folk skal få helseforsikring.

Ødela sist

Ifølge Graham har lovforslaget per dags dato 48 stemmer. Republikanerne har majoriteten i Senatet med 52 senatorer mot 48 for demokratene. Susan Collins, Lisa Murkowski, John McCain og Rand Paul er de fire som enda ikke er om bord. De tre førstnevnte ødela for Trumpcare i forrige omgang.

– Graham/Cassidy beholder Obamacare og ber delstatene om å styre det. Nei takk, skrev Paul på Twitter mandag.

Å fjerne Obamacare har vært en kampsak helt siden helsereformen ble innført. Det så ut til at Trump og republikanerne endelig skulle få gjennomslag i juli, men så vendte republikanerne McCain, Collins og Murkowski seg mot eget parti i Senatet. McCain returnerte til Senatet for å stemme nei ikke lenge etter at han ble diagnostisert med kreft.

Forslaget den republikanske trioen stemte ned var såkalt «skinny repeal», en delvis avskaffelse av Obamacare. Da det ble avvist uttalte den republikanske majoritetslederen følgende:

«It is time to move on».

Usikker McCain

Nå er det altså nok en gang aktuelt å fjerne Obamacare, og McConnell skal være i full gang med å sanke stemmer for republikanerne. McCain uttalte forrige uke at han skal vurdere å støtte planen, men venter på tilbakemelding fra Arizonas guvernør Doug Ducey. McCain representerer delstaten i Senatet.

Samtidig har McCain gjentatte ganger sagt at en helsereform med stemmene til kun ett parti ikke vil fungere. Det er uaktuelt for demokrater å støtte dette forslaget, noe som kan bety at McCain igjen avviser sitt eget parti.

En rekke fremstående republikanere som Paul Ryan og Mark Meadows har uttalt seg positivt om lovforslaget, men det er ikke sikkert at de vil få nok stemmer, skriver Bloomberg. (Vilkår)

Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel
Den tidligere polititoppen Eirik Jensen er dømt til 21 års fengsel for korrupsjon og medvirkning til narkotikainnførsel. Oslo tingrett betegner saken som enestående i norsk historie.
01:33
Publisert: