Ingen i Asia har omfavnet smarttelefonen som kinesere har gjort. Under singeldagen 11. november ble det handlet for over 230 milliarder kroner. Det meste skjedde via smarttelefoner, hvor det er utviklet avanserte digitale økosystemer som ikke er tilgjengelig utenfor Kina.

«Jeg var full av arroganse»

26-åringen Dai Wei begynte å leie ut sykler i Beijing i 2014. Med en startkapital på et par hundre tusen kroner fra familie og venner laget en studentgjeng en mobilapp, installerte elektronisk gps-sporing på syklene og dermed var en ny farsott etablert.

Over 40 selskaper har kopiert modellen. Bluegogo ble etablert for ett år siden, hentet inn 300 millioner kroner etter noen få uker og utplasserte flere hundre tusen sykler. De blå syklene er å finne i kinesiske storbyer og i enkelte andre land.

Nå har grunnlegger og konsernsjef Gang «Tony» Li forsvunnet. Ifølge tidligere kolleger og ansatte er han i utlandet. Dette avviser han selv.

«Jeg har vært i Kina hele tiden. Jeg kjemper på fronten», skrev Li på sosiale medier på fredag.

Ansatte har fått beskjed om at de ikke vil få lønn før tidligst i februar. Selskapet har påstått det har 20 millioner registrerte brukere. Disse har betalt depositum på mellom 100 og 350 kroner. Innskuddene er sannsynligvis tapt.

«Som konsernsjef har jeg begått tabber. Jeg var full av arroganse. Delingsøkonomien er hensynsløs. Det har vært vanskelig å hente inn frisk kapital», skriver han.

«Vinneren tar alt»

Sykkeldelingsselskapene har markedsført seg som «Uber for sykler». De har valgt karakteristiske farger for å øke merkevarebevisstheten hos brukerne.

Markedsleder Ofo hentet inn frisk kapital i sommer med en verdifastsettelse på tre milliarder dollar og over 62 millioner aktive brukere. De lett gjenkjennelige gule syklene er å finne i 150 kinesiske byer.

Satser 80 milliarder på Uber

I år har Ofo etablert seg i blant annet Singapore, Thailand og Storbritannia. Sammen med Mobike dominerer de det kinesiske markedet – støtte med nesten ubegrenset ressurser fra de store teknologiselskapene Tencent, Alibaba og Baidu.

– For nesten alle internettselskapene i Kina er det slik at vinneren tar alt. Gitt størrelsen på det kinesiske markedet, er det enda viktigere å skape store nettverk. Det gir storselskapene en fordel, sier førsteamanuensis Chen Lin ved China-Europe International Business School til Financial Times.

Sykkeldeling er blitt en farsott i den kinesiske delingsøkonomien. Minst 15 millioner sykler er blitt utplassert i kinesiske storbyer, og de gule Ofo-syklene er å finne i 150 kinesiske byer.
Sykkeldeling er blitt en farsott i den kinesiske delingsøkonomien. Minst 15 millioner sykler er blitt utplassert i kinesiske storbyer, og de gule Ofo-syklene er å finne i 150 kinesiske byer. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

«Grusom» konkurranse

Også Uber, som er verdens mest verdifulle privateide selskap, måtte gi opp i Kina og solgte virksomheten til en konkurrent.

– Konkurransesituasjonen er så grusom at ingen vil overleve uten kontanttilførsel. Klokken tikker for Bluegogo for at de skal kunne beholde den lave markedsandelen som Ofo og Mobike har etterlatt seg, sier analytiker Shu Rui hos analyseselskapet IResearch til South China Morning Post.

Planer om å etablere seg i San Francisco og Seattle ble møtt med kraftig motstand fra politikere som fryktet at sykler ville bli liggende strødd rundt i bygatene – slik det har skjedd i Kina. I motsetning til i Europa returneres ikke syklene til et låsbart stativ.

– Vi liker å se på oss som et livsstilsselskap som fremmer sykkelkulturen. Sykler er miljøvennlige, sa visedirektør Ye Sun hos Bluegogo på en pressekonferanse tidligere i år i forbindelse med lanseringen av en ny sykkeltype og internasjonal lansering.

Siden 2015 skal det ha blitt utplassert 15 millioner sykler for deling fra de fire største selskapene i kinesiske byer.

Mislykket profilkampanje

Grunnlegger Li skrev et åpent brev til kunder i begynnelsen av november hvor han avviste at selskapet var i ferd med å gå konkurs. Han antydet det gikk mot en fusjon og forsøkte å forklare problemene.

Selskapet kjørte en profilkampanje med bilder fra demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989, hvor soldater og tanks ble brukt mot fredelige demonstranter. I annonsekampanjen var tanks byttet ut med selskapets blå sykler.

Minst tre andre kinesiske sykkeldelingsselskaper har gått konkurs i høst. Bluegogo hadde på det meste rundt tre millioner daglige kunder.(Vilkår)

Energitoppene spår når hele bilparken kjører på fornybar energi
Hør hva olje og energitoppene i Norge tror om når bilparken kjører på fornybar energi og hva kjører de selv
03:02
Publisert: