Ifølge en ny rapport fra Institute of International Finance (IIF) økte den samlede globale gjelden med 3000 milliarder dollar i årets første kvartal til over 246.500 milliarder dollar. Dette tilsvarer 320 prosent av den årlige globale verdiskapingen.

Skaper ny bekymring

I fremvoksende økonomier passerte gjelden 69.000 milliarder dollar – ny rekord. Gjelden i disse økonomiene var på over 216 prosent av bruttonasjonalprodukt (bnp), og vokser raskt. Også dette er ny rekord.

I 2018 ble den globale gjeldsbyrden noe redusert. IIF-direktør Emre Tiftik karakteriserer dette mer som et lite blaff enn en trend.

«Låntagere økte gjelden i det høyeste tempoet på et år i første kvartal», skriver Tiftik i rapporten.

Lavere renter de siste kvartalene er en av årsakene til gjeldsveksten. Den amerikanske sentralbanken vurderer å sette ned renten, til tross for rekordlav arbeidsledighet og et aksjemarked som setter nye rekorder i blant annet USA.

«Det kan ventes en fortsatt gjeldsoppbygging overalt. Dette undergraver innsatsen med å redusere gjelden og skaper ny bekymring for motvind for den globale veksten i fremtiden», skriver IIF-direktøren.

Rekordhøy kinesisk gjeld

Under finanskrisen i 2008 stilte kinesiske myndigheter opp med store offentlige investeringer og tiltak; blant annet ble bankene oppfordret til å gå lån. De lot seg ikke be to ganger. Dette førte til byggevirksomhet og organiserte gråmarkedsbanker som ga lån.

Kinas samlede gjeld har passert 40.000 milliarder dollar og utgjør for første gang over 300 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (bnp). Dette er nesten 30.000 milliarder dollar mindre enn USA, som har økt gjelden det siste året.

I Kina er det husholdningene som står for den største veksten. I løpet av ett år har husholdningenes gjeld økt fra 49,7 prosent av bnp til 54 prosent, ifølge IIF. Næringslivets gjeld har falt svakt i Kina som følge av innstramninger og forsøk på å få kontroll over det uregulerte gråmarkedet.

IIFs statistikker er fra første kvartal. Nye statistikker fra sentralbanken viser at kinesiske banker økte utlån i første halvår med 1400 milliarder dollar.

Frykter første nedtur

Ifølge kredittvurderingsselskapet Moody’s vil Kina komme med nye tiltak og lettelser de neste månedene for å begrense konsekvensene fra handelskrigen med USA, hvor kinesisk import til USA verdt 250 milliarder dollar er ilagt straffetoller på 25 prosent.

– Dette er en nesten klassisk situasjon. Rentene går ned, og utlån går opp. Så snart gjelden har økt, er det vanskelig å betale den ned uten at det går ut over andre mål – enten det er produktive investeringer eller offentlige utgifter, sier direktør Sonja Gibbs til Financial Times.

Hun er bekymret for at mange av låntagerne aldri har opplevd renteøkninger eller en resesjon.

– Det har vært en nesten uhemmet tilgang til kapital det siste tiåret, og det har endret alt. Dette er en gruppe som ikke har lang erfaring med å håndtere gjeld i opp- og nedgangstider. Når det kommer en nedgangsperiode, vil mange bedrifter få problemer med å håndtere gjelden, sier Gibbs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.