Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den asiatiske utviklingsbanken har i løpet av de siste ukene nedjustert de økonomiske vekstprognosene. Den pågående handelskrigen mellom USA og Kina er på vei inn i sitt andre år. Tidsfristene for å få en løsning er utsatt.

USA og Kina har kommet med indikasjoner om at det sannsynligvis går mot en løsning i handelskrigen og at det går mot en avtale. Dette er også noe landenes handelspartnere ønsker. Veksten i den globale handelen har avtatt det siste året.

Proteksjonistisk vind

Kina la frem handelsstatistikker denne uken for mars. Disse viste en vel 14 prosent vekst i eksporten, men et fall i importen på 7,6 prosent – målt i amerikanske dollar.

– Det er usikkerhet fra en svakere vekst i verdensøkonomien, den globale handelsaktiviteten og en mer komplisert verden. Handelskonfliktene mellom USA og Kina har rammet aktiviteten i næringslivet, men vi tror dette vil la seg kontrollere, sa pressetalsmann Li Kuiwen i det kinesiske tollvesenet, når handelsstatistikkene ble fremlagt.

Japans sentralbanksjef advarer om en «proteksjonist vind» som feier over verdensøkonomien.

– Det er en form for proteksjonisme i den globale handelen. Jeg tror dette er den alvorligste risikoen for verdensøkonomien, sier Haruhiko Kuroda til CNBC.

Nedjustert vekst tre ganger

De amerikanske aksjemarkedene har satt nye rekorder i år. Indeksen MSCI ACWI, hvor børshandlede fond fra hele verden inngår, har steget med over 15 prosent i år – det samme som S&P 500. Shanghai-børsen er 26,9 prosent høyere.

Oppgangen skyldes i stor grad at investorer tror det går mot en løsning i handelskrigen mellom USA og Kina. Det internasjonale pengefondet (IMF) har nedjustert de globale vekstprognosene for 2019 tre ganger – senest i forrige uke.

– IMFs økonomiske hovedscenario forutsetter at handelskonflikten mellom USA og Kina ikke forverres. Hvis det ikke løses kan resultatet bli noe helt annet for verdensøkonomien, advarer sentralbanksjef Haruhiko Kuroda.

Kuroda tror den kinesiske økonomien vil få opp farten i andre halvår. Sentralbankene er på vei vekk fra innstramninger til å føre en løsere pengepolitikk. Dette vil være positivt for økonomisk vekst og aksjemarkeder.

Venter på Kina

Den kinesiske sentralbanken har kuttet reservekravene til bankene fem ganger det siste året. Det ventes ytterlige kutt i inneværende kvartal, ifølge en undersøkelse Reuters har foretatt

Kina legger frem detaljerte økonomiske statistikker for første kvartal på onsdag, blant annet vekst i bruttonasjonalprodukt. Konsensus ligger på en vekst på 6,3 prosent for kvartalet – den svakeste kvartalsveksten på 27 år.

Det har vært et oppsving de siste ukene, ifølge Kinas statsminister Li Keqiang. Industriproduksjonen vokste sannsynligvis med 5,9 prosent i mars – mot 5,3 prosent i de to første månedene. Detaljhandelsveksten var også høyere i mars, hvis prognosene slår til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.