Børsindeksen S&P 500, hvor de største og mest innflytelsesrike børsnoterte selskapene i USA inngår, flørtet med en ny toppnotering på onsdag. Like før Wall Street stengte falt den svakt og endte 1,4 prosent høyere – kun seks poeng fra toppen som ble satt 19. februar.
Spår fortsatt børsoppgang
Koronapandemien sendte verdens børser ned i kjelleren i vinter. S&P 500-indeksen falt med en tredjedel på fem uker fra februar. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen tok igjen det tapte allerede i juni og ligger over 10 prosent høyere enn den lå på i midten av februar.
Ved Tokyo-børsen steg Nikkei-indeksen med to prosent i løpet av den første timen torsdag morgen. Nøkkelindeksen ligger på det høyeste nivået siden panikken satte inn for seks måneder siden. Shanghai-børsen er betydelig over hva den var før koronaviruset slo inn.
Sjefstrateg Jim Paulsen ved Leuthold Group mener børsoppgangen skal fortsette.
– Pandemien utløste en spontanreaksjon hos selskaper. De kuttet alt av kostnader som var mulig for å overleve dette. Det har posisjonert dem i en unik posisjon med en utrolig resultatgevinst. De har barbert kostnadene til beinet og økt produktiviteten, sier han til CNBC.
Det har posisjonert dem i en unik posisjon med en utrolig resultatgevinst. De har barbert kostnadene til beinet og økt produktiviteten
Han mener dette tilsvarer et «enormt inntjeningspotensial som er kraftig undervurdert av Wall Street».
– Mye av dette vil havne på bunnlinjen på en måte som er mye større enn hva som forventes nå, sier han til den amerikanske næringslivskanalen.
– Kun sett i krigstider
Store deler av verdensøkonomien var nedstengt i andre kvartal, noe som førte til en kollaps i den økonomiske aktiviteten i land som Singapore, hvor bruttonasjonalprodukt falt med over 40 prosent sammenlignet med første kvartal. I Storbritannia var nedgangen på over 20 prosent.
Økonomer tror nedgangen vil bli kortvarig og mener, ifølge Moody’s Analytics, at USA vil få en vekst i bruttonasjonalprodukt (bnp) på nesten 20 prosent i inneværende kvartal, fulgt av nesten ti prosent i de to neste kvartalene.
– Hva vi opplever nå er helt unikt. De siste to kvartalene har vi hatt en depresjonslignende kollaps. Det vil bli umiddelbart bli fulgt av en oppgang i økonomien vi tidligere kun har sett i krigstider, sier Paulsen.
Til tross for at det er nye smitteutbrudd av koronaviruset i store deler av verden er det økt sannsynlighet for at flere vaksiner vil være klare ved begynnelsen av 2021 – seks til åtte måneder tidligere enn hva som ble antatt i vår.
Det er registrert 20,5 millioner koronasmittede i verden og nesten 750.000 dødsfall. Daglig innrapporteres det rundt 250.000 nye smittede, ifølge Johns Hopkins University. USA, Brasil, India, Russland og Sør-Afrika har flest bekreftede smittetilfeller.
Kina, Sør-Korea – og Norden
Risikoviljen er tilbake for fullt i markedene, ifølge en ny rapport fra Capital Economics. De spår ytterligere gevinster i risikoinvesteringer når det økonomiske aktiviteten tar seg opp.
«Vi mener at aksjer og valutaer i fremvoksende markeder vil gjøre det best de neste 12 til 18 månedene», skriver analyseselskapet i august-oppdateringen.
Capital Economics fremhever de nordiske økonomiene og mener at den økonomiske aktiviteten i Norden vil bli høyere enn konsensus hos økonomer. De mener kronen vil bli vinneren mot dollaren i andre halvår og tror den vil styrke seg med over åtte prosent frem til nyttår.
Kina og Sør-Korea er de landene som har klart å kontrollere koronaviruset best og hvor også den økonomiske aktiviteten har normalisert seg, ifølge Capital Economics.
Dollaren har svekket seg, noe som tolkes som at risikoviljen er tilbake. Torsdag morgen lå dollarindeksen, som måler dollaren mot en kurv internasjonale valutaer, på 93,25. I mars lå den på over 102. Dollaren er på det svakeste mot norske kroner siden januar.
– Økt risiko
Nomura tror på en nedgang i den økonomiske aktiviteten for verdensøkonomien på fire prosent i 2020, 5,6 prosent vekst i 2021 og 4,4 prosent oppgang i 2022.
Fremvoksende økonomier vil komme best ut av pandemien med en nedgang på 2,2 prosent i år og en økonomisk vekst på 6,7 prosent i 2021, ifølge den japanske investeringsbanken.
«Vi venter at størrelsen på økonomien i eurosonen vil returnere til hva den var før koronapandemien først mot slutten av 2022», skriver Nomura i en ny rapport.
I USA vil den økonomiske aktiviteten ta seg opp i 2021 med en vekst på 2,5 prosent og skyte fart i 2022 med en økonomisk vekst på 7,2 prosent, ifølge den japanske investeringsbanken.
«Tempoet i den økonomiske oppgangen er satt til å avta og det er økt risiko på flere fronter – alt fra valget i USA til spenninger i forholdet mellom USA og Kina», skriver Nomuras internasjonale team.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.