Det vakte oppsikt verden over da Robert Mugabe ble fjernet som president i Zimbabwe i fjor etter 37 år ved makten. Landet har lenge vært herjet av store korrupsjonssaker i statlige selskaper og langvarig økonomisk vanstyre, som har ført til økonomiske problemer, hyperinflasjon på over 1000 prosent, og sult i en ellers ressurssterk nasjon.

Den økonomiske nedgangen har også ført Zimbabwe ut i en valutamessig «identitetskrise». Siden den zimbabwiske dollaren ble avskaffet under inflasjonsbølgen i 2008 og 2009, har amerikanske og australske dollar, sørafrikanske rand, botswanske pula, britiske pund, japanske yen, kinesiske yuan, indiske rupi og euro alle vært aksepterte enheter i den zimbabwiske handelen.

– Jeg kjenner ikke til noen andre land som har benyttet seg av andre valutaer i så stor grad, sier Gift Mwonzora, postdoktor i sosiologi ved Rhodes University i Sør-Afrika, der han jobber i en egen forskningsenhet om Zimbabwe.

Må unngå ny krise

Den tidligere Oxford-professoren Mthuli Ncube har fått ansvaret med å ha oversyn over landets økonomi som Zimbabwes nye finansminister, etter at Mugabes tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa ble ny president etter valget i sommer.

Ncube uttalte nylig at en gjeninnføring av landets egen dollar blir en av hans prioriteter som statsråd.

– La meg være tydelig på at jeg ønsker Zimbabwes egen dollar tilbake som vår nasjonale myntenhet. Samtidig må vi jobbe med Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken for å rydde opp i vår restgjeld, sa Ncube etter at han ble innsatt forrige uke, ifølge AFP.

Zimbabwe har en utenlandsgjeld på 1,75 milliarder dollar, ifølge Reuters. Summen tilsvarer cirka 15 milliarder kroner.

Mwonzora beskriver valutaspørsmålet som et spørsmål om nasjonal sikkerhet.

– Dette må på plass for at handelen skal fungere på en ordentlig måte. Dagens valutasituasjon i Zimbabwe lener seg i stor grad på amerikanske dollar, som det er knapphet på ettersom landet har lav eksportaktivitet. En fortsettelse av bruken av utenlandsk valuta vil bare forlenge likviditetskrisen, og vil ikke bidra til å stabilisere økonomien, sier forskeren.

Nå håper han at et eventuelt valuta-comeback ikke drar med seg inflasjonen i samme slengen.

– En reetablering av den lokale dollaren vil trolig bidra til å dempe flukten av investorer. Samtidig har innbyggerne tillitsproblem overfor myndighetene. Jeg tror mange er skeptiske til hvorvidt en gjeninnføring av valutaen kan føre til en ny periode med hyperinflasjon, sier han.

Tre biler og millionbonus

Mens Zimbabwe forsøker å komme seg på økonomisk fote, har den tidligere presidenten fått en solid pensjonsordning av myndighetene. Robert Mugabe skal ha fått ti millioner dollar, om lag 80 millioner kroner, for å trekke seg mot sin vilje, skriver The Guardian.

Med seg ut av presidentkontoret får han også tre biler, som byttes ut hvert femte år, med drivstoffutgifter dekket, samt flyreiser, nye kontorlokaler og nye helseforsikringer for seg selv og etterkommerne dekket.

20 statlige medarbeidere, inkludert seks sikkerhetsvakter, stilles også til 94-åringens disposisjon, skriver avisen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjekk triksene som gir deg raskere oversikt over nyhetsbildet
Slik får du mest ut av nye DN.no.
01:40
Publisert: